Bu yazıda seyahate çıkmanın en meşakkatli taraflarından biri olan bavul hazırlama konusunu masaya yatırıyoruz. Bavul hazırlama tüyoları, kabin bagajının faydaları, doğru bavulu seçmek, hava durumuna uygun bavul hazırlamak, az yer çok eşya gibi faydalı fikirler ve öneriler veren bazı başlıklar altından deneyimlerimizden bahsedeceğiz. Sık seyahat edenler zamanla bavul hazırlama kaslarını geliştiriyor; o bavula aslında çok da ihtiyaç olmayan şeyleri koydukça, o eşyalar bir kere bile kullanılmadan geri dönüldükçe tecrübe kazanıyor, seyahatlerde gerçekten neye, ne kadarına ihtiyaç olduğunu görüyorsunuz. Eğer henüz bu kaslarınız gelişmemiş ve tatile giderken bavulun fermuarını kapatmakta zorlanıyorsanız, bu yazıda derlediğimiz pratik valiz hazırlama tüyolarıyla işinizi biraz hızlandırma ve kolaylaştırma niyetindeyiz.
Ve şunu belirtmeden geçmeyelim. Tabii ki tatile giderken kendimizi iyi hissedeceğimiz bir görünümde olmayı hepimiz isteriz fakat bunun sizi eşya taşıma hamallığına sürüklemesine izin vermeyin. Önceliğiniz yaptığınız seyahat ile elde edeceğiniz güzel anılara odaklanmak olsun. Bu uğurda bir kot pantolon ya da ceketi ardınızda bırakmak, daha az eşya ile daha rahat hareket etmeye değer emin olun. Ayrıca daha uygun uçak biletleri alıp el bagajıyla yapacağınız seyahatlerde ortaya çıkan para tasarrufu sayesinde daha fazla seyahat planı yapmak gibi bir faydası da var. Şimdi hazırsanız bavullarımızı akıllıca doldurmaya başlıyoruz.
Doğru bavul seçimi yapın
Konuyu en baştan ele alalım. İyi bir bavul seyahat kalitenizi artırırken, kötü bir bavul sizi “keşke bu seyahate çıkmasaydım” diyecek noktaya dahi getirebilir. O yüzden ilk olarak kaliteli bir bavul edinin.
Büyük boy, orta boy, seyahat boy ya da el bagajıyla olması fark etmeksizin eğer tekerlekli bir bavul ile seyahat ediyorsanız paraya biraz kıyıp kaliteli bir şey almanızı tavsiye ederiz. Ucuz bir bavul, seyahatinizin tam ortasında sizi yarı yolda bırakabilir ve yeni bir bavul almak zorunda kalabilirsiniz. Böyle tatsızlıkların yaşanmaması için kaliteli bir bavul ilk kuralımız.
Eğer tercihiniz sırt çantası ile seyahatten yanaysa da çanta seçiminiz çok daha büyük bir önem taşır hale geliyor. Gün sonunda bu çantayı sırtında taşıyacak olan sizsiniz. Bu noktada iyi bir seyahat sırt çantasında aramanız gereken temel özellikler neler biraz bahsedelim. Kendi ağırlığının ne kadar olduğu, kaç litre eşya aldığı (ihtiyacınız olanı yanınıza alamayacağınız kadar küçük olmaması gerektiği gibi taşıyabileceğinizden çok büyük de olmamalı), arka panel, bel ve omuz askıları, dolgu ve taşıma kulplarının ne kadar konforlu olduğu, bölmelerinin ne kadar kullanışlı olduğu ve malzeme kalitesi en önemli noktalar.
Bavul nasıl hazırlanır? Önce ihtiyaçlarınızı listeleyin
Seyahat edeceğiniz yerde hem gündüz hem gece hava durumuna baktınız mı? Kaç gün kalacaksınız? Hangi aktivitelere katılacaksınız? Tüm bu sorular ile seyahatinizi planladıktan sonra bavula koyulacak şeyleri listeleyin. Bu liste sayesinde hem gerçekten ihtiyacınız olan eşyaları tespit etmiş ve gereksiz eşya götürmemiş olursunuz hem de “yanıma almayı unutmamalıyım” dediğiniz şeyleri unutmayı önlemiş olursunuz.
Seyahat edeceğiniz vakit gelip çattığında bavulda olması hayati önemli herhangi bir şeyi unutmamak için “Bavulda Unutulmaması Gerekenler” yazımızı da mutlaka tavsiye ederiz. Özellikle bir yerlere gittiğinde şarj cihazı, lens solüsyonu, pijama, ilaç, iç çamaşırı gibi temel ihtiyaçları unutanların bu yazıya ihtiyacı olacak. 🙂
Kalacağınız gün sayına göre eşya alın
Elbette hepimiz tatile gittiğimiz zaman en güzel giysilerimizi, ayakkabılarımızı giymek, her kombinimize uygun çantamızı, güneş gözlüklerimizi takmak istiyoruz ve ihtiyacımız olandan çok daha fazla eşya ile seyahat ediyoruz. Bu yüzden de hem bavulumuz büyüdüğü için uçak biletine daha fazla ödeme yapıyor hem de kocaman bir bavul taşıyarak deyim yerindeyse eşyalarımızın hamallığını yapıyoruz. Buna hiç gerek yok diyor ve kalacağımız gün sayısı kadar kıyafet kombini yapıyoruz. Ama bu kombinleri de tabii ki daha tasarruflu hale getiriyoruz. Örneğin her kombininize uyan bir ayakkabı ya da birkaç farklı parça ile kombinlenebilen bir pantolon gibi küçük taktiklerle yer tasarrufları yapmayı garantiliyoruz.
Pratik valiz hazırlama: Kabin bagajıyla seyahatlerinizi minimalist hale getirin
Son zamanlarda “just cabin” trendi tüm dünyada seyahat severler arasında oldukça tercih edilir hale geldi. Özellikle havaalanlarında oluşan yoğunluklar, bavulların yok olması, içlerinden bir takım eşyaların uçurulması gibi sebepler bu trendin başlıca sebepleri. Bunun en büyük faydalarından biri uçak bileti konusunu çok daha ucuza getirmek. Bir diğer faydası da hiç şüphesiz uçaktan indiğinizde valiz beklemekten sizi kurtarıyor olması ve zaman kazandırması. Tabii bir de yanınıza fazla eşya almanızı önlemesi ve seyahatlerinizi daha hafif hale getirmesi. Peki, el bagajıyla seyahat ederken nelere dikkat edilmeli?
- Kabin bagajı için belirlenen ağırlık sınırı 8 kg. Bu sınırı aşmamaya dikkat edin.
- Her yolcunun 1 adet kabin bagajı hakkı var bu yüzden 1’den fazla kabin bagajı ile seyahat etmeyin.
- Sıvı kısıtlamasına dikkat edin. El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml’lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz.
- Kabin bagajında uçağa alınmayan eşyalar taşımayın.
- Orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar
- Yanıcı uyarısı bulunan her türlü sprey, deodorant
- Kesici, delici, ezici aletler
- Tırnak makası, törpü, makas, neşter, bıçak, jilet, iğne, şırınga gibi kesici/delici eşyalar
- Matkap, tornavida, çekiç, çelik halat
- Patlayıcı maddeler
- Kabin bagajı için her havayolu şirketinin belirlediği bir boyut var. Bunları aşmayacak şekilde bavul seçimine dikkat edin. Yani milimi milimine kontrol edilmiyor çoğunlukla ancak “fazla dikkatli” bir görevlinin engeline takılmanızı da istemeyiz. Aşağıda birkaç havayolu şirketinin ölçülerini sıralıyoruz.
- Türk Hava Yolları: 23x40x55 cm
- Pegasus: 55x40x20 cm
- Ryan Air: 40x20x25 cm
- Wizz Air: 40x30x20 cm
- SunExpress: 55x40x23 cm
Bavulda yer kazandıran taktikler
Bu maddede size bir takım uzun veya kısa süreli bir tatil için bavul hazırlama tüyoları sıralayacağız. İster büyük boy bir valiz hazırlayın ister sadece el bagajıyla seyahat edin emin olun bu taktiklerin her biri bavul hazırlığında hayatınızı kolaylaştıracak.
- Öncelikle aynı tip kıyafetlerinizi bavula rulo şeklinde katlayarak yerleştirin. Örneğin birkaç tişörtü üst üste gelecek şekilde serin ve kollarını kıvırıp rulo şeklinde sarın.
- Eğer kış mevsiminde seyahat edeceksiniz mont, kazak gibi çok yer kaplayan giysileri vakumlu seyahat torbalarına koyun.
- Bagaj hakkınız olsa bile küçük valizlerle seyahat etmeyi tercih edin. Az yer olması az eşya taşımanızı sağlayacak.
- Bavulunuzda hiç boş alan bırakmamaya dikkat edin. Bunun için eşyaları yerleştirirken deneme yanılma yöntemiyle farklı varyasyonlarda yerleşim yapmayı deneyin.
- Ayakkabı, şapka gibi eşyaların içini iç çamaşırı, çorap gibi az yer kaplayan küçük eşyalarla doldurun. Yani boş alanların tümünü kullanın.
- Valiz içi düzenleyiciler kullanın. Bu sayede hem nizami bir yerleşim yapabilir hem de dağınıklığı ortadan kaldırabilirsiniz. Ayakkabılarınızı da tek tek paketleyin ve valize öyle yerleştirin. Bu hem ayakkabılarınızın deforme olmasını önler hem de valizdeki yerleşim için kolaylık sağlar.
- Kişisel bakım ürünleri için seyahat boy şişeleri kullanmanızda fayda var. Bu hem daha az eşya taşımanızı hem de yerden kazanmanızı sağlayacak. Ayrıca bu ürünleri mutlaka su geçirmez bir torbaya ya da çantaya yerleştirin. Kıyafetlerinizi bavula yerleştirmeden önce mutlaka hava durumunu kontrol edin. Eğer kışın seyahat ediyorsanız yanınızda götürdüğünüz en kalın giysileri (mont, kazak gibi) bavula değil üstünüze giyerek gidin.
- Gömleklerinizin yakasının içine kemerinizi yerleştirerek hem alandan kazanın hem de gömleğinizin yakasının kırılmasını önleyin.
- Parfümünüzü ya seyahat parfüm şişesine doldurun ya da çoraplarınızın içine sıkıştırın. Eğer el bagajıyla seyahat ediyorsanız zaten boyunu küçültmeniz gerektiğini unutmayın.
- Yanınıza mutlaka yedek poşet alın. Kirli ya da ıslak eşyalarınız için emin olun ihtiyacınız olacak.
- Ağır ve kalın eşyaları bavulun en altına ve tekerleğe yakın şekilde yerleştirin.
- En sık kullanacağınız, öncelikli ihtiyaçlarınızı bavulun en üstüne yerleştirin.
- Bilgisayar, fotoğraf makinesi, kamera gibi elektronik cihazları ve değerli eşyalarınızı bagaja verdiğiniz bavulda taşımayın. Hem bavulların bagaja yerleştirilmesi sırasında çok nazik olunmaması nedeniyle zarar görmelerine hem de bavulunuzun kaybolması durumuna karşı önlem alın. Bu tip eşyalarınız için ayrı bir sırt çantası hazırlayın.
- Ve son olarak, valiz hazırlama işini hafife almayın ve son güne/son saatlere bırakmayın. Ön görülemez sorun ya da eksiklerinizi giderebilmeniz için seyahatinizden en az bir gün önce hazırlayın.
Herkese el bagajı hafifliğinde seyahatler dileriz.