Konu Türkiye’de bir şeyin “uygun bütçeli” alternatifi ise “öyle bir şey artık pek yok” dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak bu yazıda size pahalının daha az pahalısı uçak bileti bulma yöntemlerimizden bahsedeceğiz. Çünkü ekonomik koşullar nasıl olursa olsun içimizdeki seyahat etme, yeni yerler görme tutkusu bitmedi, bitmeyecek. Ulaşım, konaklama, günlük harcama, seyahat yurt dışına ise vize, pasaport ödemeleri derken yolculuklar zaman zaman bütçe zorlayıcı olabiliyor. Bu yazıda ise cepleri çok yormayacak, görece ucuz uçak bileti bulma yöntemlerimizi anlatacağız. Uçuşa hazırsanız buyurun yazıya.
BU YAZIDA NELER VAR?
- 1) Yaşasın kampanyacılık!
- 2) Erken alınan bilet ucuza gelir mi?
- 3) Şimdi seyahat tarihlerini esnetme vakti
- 4) Karşılaştırma sitelerinin etinden sütünden faydalanın
- 5) Aktarmalı uçuşlara bir şans verin
- 6) Gidiş-dönüş biletleri ayrılmaz bir ikili mi?
- 7) Seyahat planınıza farklı şehirler ekleyin
- 8) Tek seçenek uçak mı?
- 9) Mil veren banka kartlarını kullanın
- 10) Ucuz havayolu şirketlerini (low cost airlines) değerlendirin
- 11) Birkaç küçük ama etkili taktik:
1) Yaşasın kampanyacılık!
Önerilerimize verilebilecek öncelikli bir taktikle başlıyoruz. Birçok yerli ve yabancı havayolu şirketi dönemsel olarak kampanyalar yapıyor. Kimi zaman yüzde 50’yi dahi bulabilen, vergileri hariç tutabilen bu kampanyalardan erken haberdar olmak önemli. Çünkü kampanyalar için sınırlı sayıda koltuk açılıyor. Aşağıdaki aksiyonları aldığınızda kampanya duyurularını kaçırma ihtimalinizi minimuma düşürürsünüz.
- Öncelikle havayolu şirketlerinin üyelik programlarına mutlaka kaydolun, aksi halde indirimlerden yararlanamazsınız.
- Şirketlerin mobil uygulamalarını telefonunuza indirin ve bildirimleri açın.
- Aklınıza estikçe mobil uygulama içine girip kampanyalar bölümünü ziyaret edin. Kimi zaman mobil uygulama içinde veya sosyal medya hesaplarından kampanyanın ön duyurusunu yapabiliyorlar.
- Şirketlerin sosyal medya hesaplarını takip edin. Aynı zamanda SMS ve e-posta ile bilgilendirme alın.
Kampanya başlamadan önce kendiniz için uygun lokasyon ve tarih aralıkları belirleyin. Bu sayede kampanya başladığında nereye, ne zaman, kiminle, nasıl gideceğinizi düşünmekten zaman kaybetme riskini minimize etmiş olursunuz. Kampanya başladığı anda da mobil uygulama ve websitesine ayrı ayrı bakın. Bunun için birlikte seyahat edeceğiniz kişilerle iş bölümü yapabilirsiniz.
Her zaman kampanyaların geçerli olduğu tarihler ve lokasyonlar planlarınıza uymayabilir, ancak kampanya dahilinde ileri bir tarih için ucuz bilet almaya ve planlarınızı bu doğrultuda yapmaya çalışın. Diğer yandan, sadece yaşadığınız ülkenin havayolu şirketlerine bağlı kalmayın. Ryan Air, Wizz Air, Easy Jet gibi dünya genelinde pek çok uygun bütçeli havayolunun dönemsel indirim kampanyaları oluyor.
2) Erken alınan bilet ucuza gelir mi?
Çoğu zaman “evet öyledir” diyebiliriz. Gideceğiniz lokasyonun ve tarih aralığının önceden belli olduğu bir seyahat planlıyorsanız uçak biletini erken almak çoğu zaman daha uyguna geliyor. Ancak kimi zaman da tam tersi durumlar oluyor ve uçuşa yakın tarihlerde bilet fiyatları daha ucuz olabiliyor. Bu alternatif her zaman için geçerli değil, tamamen şansa bağlı… Bu yüzden bu kadar derin bir matematik içine girersek çıkmayız diyoruz ve yüksek olasılık doğrultusunda hareket ediyoruz.
3) Şimdi seyahat tarihlerini esnetme vakti
Gideceğiniz şehrin ya da ülkenin iklimi, orada gerçekleşecek aktiviteler, eğlence sektörü, ekonomik ilişkileri gibi durumlar uçak biletlerinin fiyatlarını belirleyen etkenlerden. Örneğin Antalya’ya bir seyahat gerçekleştireceksiniz diyelim. Bunun için turizm sezonunun pik yaptığı Haziran – Ağustos ayları arasında uçak bileti fiyatları da pik yapıyor. Şubat’ta Antalya’ya gitmeyi planladığınızda ise çok daha uygun fiyatlı biletler bulabiliyorsunuz. Benzer durum yurtdışı uçuşları için de geçerli. Noel ve yılbaşı dönemleri ile yaz aylarında Türkiye’den Avrupa’ya yapılan uçuşlar çok daha yüksek maliyetli olabiliyor. Tabii bir de resmi tatiller, okulların tatil olduğu dönemler ve hafta sonları da bilet fiyatlarını uçuran etkenlerden. Bu nedenle seyahat tarihlerinizi esnek tutmaya, uçak biletlerinin daha uygun olduğu zamanlara plan yapmaya çalışın. Bu sayede yüksek sezonda tek bir yere gideceğiniz bütçeyle düşük sezonda iki farklı yeri görme şansı elde edersiniz.
Bunun yanı sıra, araştırmalar yaz aylarında yapacağınız seyahat için 99 gün önce, kış aylarında 94 gün önce, sonbahar aylarında 69 gün önce, ilkbahar aylarında ise 84 gün önce bilet almanın daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Hiç gideceğimiz günden böyle net bir sayıda gün geri sayarak bilet almadık ama merak edenler deneyebilir. Tutarsa yazın bize.
4) Karşılaştırma sitelerinin etinden sütünden faydalanın
Dünyadaki bütün havayolu şirketlerinin uçuş güzergahlarını bilmek elbette imkansız. İmkan dahilinde olsa bile her havayolu şirketinin websitesine girip tek tek bilet aramak çok büyük mesai. İşte bu noktada devreye karşılaştırma siteleri giriyor. Bunların en ünlüsü çoğu kişinin haberdar olduğundan emin olduğumuz Skyscanner. Bu gibi siteler bize seyahat edeceğimiz iki nokta arasındaki farklı uçuş alternatiflerini sunuyor. Bu nedenle bilet almadan önce mutlak bu sitelere bakmanızı öneririz.
Aşağıda detaylı örneklemesini de yapacağız ancak önden yine de söylemiş olalım. Karşılaştırma sitelerinden baktığınız biletleri mutlaka havayolu şirketlerinin kendi satış kanallarından da kontrol edin. Arada az da olsa bir fiyat farklı oluyor. Hangisi daha uygun ise onu alın.
Skyscanner’ın mantığı ile hemen hemen aynı olan ama onun daha gelişmiş versiyonu diyebileceğimiz bir karşılaştırma sitesi Greatescape. Gelişmiş yönleri nedir derseniz bu siteden kalkış noktanızı seçip dünyanın herhangi bir yerine belirlediğiniz filtrelerle (vizesiz olsun, şu tarih aralığı olsun, şu kadar fiyatın altındaki uçuşları göster gibi) tüm uçak biletlerine bakabiliyorsunuz. Yani gezginler için bir velinimet diyebiliriz.
Bunlar haricinde Kiwi, Budgetair, Momondo, Kayak gibi karşılaştırma sitelerinden de özellikle uzak uçuşlar yapacaksanız mutlaka fiyatları kontrol edin.
5) Aktarmalı uçuşlara bir şans verin
Mis gibi uçağımıza binip gideceğimiz yerde inmek varken kim aktarmalı uçuş yapmak ister ki… Ancak bütçe dostu bir bilet arayışındaysanız maalesef konfordan biraz ödün vermek gerekiyor. Özellikle Asya, Güney Amerika gibi uzak destinasyonlara gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka aktarmalı uçuş alternatifini değerlendirin. Bunun için de tabii farklı hava yollarının uçuşlarını bir arada sunan arama motorlarını kullanın. Diğer yandan, bu sitelerden aktarmayı nerelerden yapabileceğinizi gördükten sonra havayolu şirketlerinin kendi sitelerinden de uçuşları mutlaka kontrol edin. Şimdi bunu bir örnekle anlatmak istiyoruz.
30 Mart 2023 tarihi için Bogota’ya Skyscanner’dan bilet bakıyoruz. Aşağıda görebileceğiniz üzere Barselona aktarmalı bu uçuş 9.615₺’ye gelirken total varış süresini de 17 saat 15 dakika olarak hesaplıyor.
Şimdi bakalım bunu daha az bekleme süreli ve daha düşük maliyetli bir hale getirebilecek miyiz? Bunun için ilk olarak Pegasus’un web sitesine gidip Barselona uçuşlarını kontrol ediyoruz. Görüyoruz ki bu tarihte zaten tek bir uçuş var ve o da 1.674₺. Bu arada mümkünse bir gün önceden gidip daha uyguna da uçabiliyoruz.
Şimdi burada şöyle bir durum var: Eğer aktarmayı kendimiz yapacaksak havaalanı içinde valiz bekleme ve Bogota uçağına geçiş sürecinde bir sıkıntı yaşayıp yaşamayacağımızı garantilememiz lazım. Bunun için kabin boy bagaj ile seyahat etmek iyi bir alternatif böylece valiz bekleme süresinden tasarruf edebiliriz. Bir diğer yapmamız gereken şey ise aktarma yapılacak havalimanını iyice araştırmak, yoğunluk durumuna bakmak, gerekirse havalimanını arayıp danışmadan bilgi almak, bir sonraki uçuş ile aradaki o 3 saatlik sürenin yetip yetmeyeceğini görmek olmalı. Bir önemli nokta da şu: Kolombiya, Türkiye Pasaportu ile vizesiz seyahat edebileceğimiz ülkeler arasında ancak Schengen ülkelerinden biri üstünden aktarma yapacaksanız mutlaka ama mutlaka ya Schengen vizeniz olmalı ya da transit vize almalısınız. Bu konuyla ilgili de aktarma yapılacak havalimanından gerekli bilgi mutlaka alınmalı. Vizelerle ilgili daha detaylı bilgi için Schengen 101 yazımıza göz atabilirsiniz.
İstanbul – Barselona biletini hallettik şimdi Barselona – Bogota biletine bakalım orada durum ne? Yukarıda gördüğünüz üzere tutar 391.10$. Bu yazıyı hazırlarken dolar kuru 18,62₺ idi, hesapladığımızda bilet fiyatı ₺ bazında 7.282 gibi bir tutara tekabül ediyor. İki biletin tutarını topladığımızda ise çıkan sonuç 8.956₺. Yani bileti Skyscanner’ın yönlendirdiği sitelerden değil de direkt havayolu şirketleri üstünden aldığımızda 658₺ gibi bir tutar tasarruf ediyoruz. Hele ki birden fazla kişi seyahat ediyorsanız bu aradaki çok büyük görünmeyen farkın Bogota’da kaç kokteyle denk geleceğini bir düşünün.
6) Gidiş-dönüş biletleri ayrılmaz bir ikili mi?
Değil, çünkü kimi zaman gidiş-dönüş alınan biletler çok daha pahalıya denk gelebiliyor. Bazen kısa uçuşlarda tek yön biletler daha uyguna gelirken uzun uçuşlarda gidiş-dönüş bilet almak daha hesaplı olabiliyor. Bu nedenle nereye giderseniz gidin mutlaka gidiş-dönüş biletlerini ayırarak ücretlere bakmayı da unutmayın.
7) Seyahat planınıza farklı şehirler ekleyin
Özellikle Avrupa gibi kompakt bölgelerde bu yöntem oldukça mantıklı olabiliyor. Diyelim ki 3 ay sonrası için bir Prag gezisi planlıyorsunuz. İstanbul’dan Prag’a uygun fiyatlı bir uçak bileti buldunuz ancak dönüş bileti oldukça yüksek. Bu durumda Prag’a en yakın şehirlerin bir listesini çıkarın ve bu listedeki şehirlerden İstanbul’a dönüş biletlerinin ne kadar olduğuna bakın.
Çok daha uygun fiyatlı bir dönüş bileti buldunuz o da Budapeşte’den diyelim. Bu durumda bir sonraki aşama Prag’dan Budapeşte’ye nasıl ulaşacağınız oluyor. Otobüs, tren ve uçak seyahatlerini kontrol edin. Eğer hala karda olduğunuzu görüyorsanız gezinizi buna göre planlayın. Ayrıca birden fazla şehir görmüş olmak da bu işin bonusu…
8) Tek seçenek uçak mı?
Elbette değil. Uçak haricinde bir ulaşım aracıyla daha uygun fiyatlara gidilebilecek yerler için mutlaka seçeneklerinizi değerlendirin. Dünyanın herhangi bir noktasından herhangi başka bir noktasına gitmek için kaç farklı ulaşım alternatifiniz olduğunu görebileceğiniz sitelere mutlaka göz atın.
- Rome2rio: Dünyanın herhangi yerindeki iki nokta arasındaki ulaşıma dair tüm seçenekleri sıralayan ve bizim de yıllardır severek kullandığımız bir platform.
- Omio: Burada da iki destinasyon arasındaki uçak, otobüs ve tren seferlerini görebiliyor ve rezervasyon yapabiliyorsunuz.
- Rail Ninja: Eğer birden fazla Avrupa şehrini göreceğiniz bir gezi planlıyorsanız ve bu şehirler arasında trenle seyahat edecekseniz diye bu platformu kullanabilirsiniz.
Bunun haricinde, size yakın bir destinasyondan kalkan uçağın daha uygun olabileceğini unutmayın. Örneğin İstanbul’da yaşayan biri için Avrupa’ya veya farklı destinasyonlara uçmak; Dalaman, Sofya veya Yunan adalarındaki havalimanlarında daha hesaplı olabilir. Buralara da otobüs, tren, deniz otobüsü gibi uygun bütçeli ulaşım araçlarıyla varabilirsiniz.
9) Mil veren banka kartlarını kullanın
Günlük alışverişlerinizi uçak biletine dönüştüren, yani uçuş mili kazandıran kredi kartları kullanın. Bu sayede alışverişlerinizde kullanabildiğiniz puanlardan kazanmak yerine uçak biletlerini ücretsiz alabileceğiniz -yeterli sayıda ise- miller biriktirebilirsiniz. Örneğin biz tüm harcamalarımızı mil programına dahil olan olan kredi kartımızla yaparak 1,5 yıl gibi bir sürenin sonunda Tayland’a 2 kişilik gidiş biletlerimizi alabildik. Eğer milleriniz yetersiz ise kredi kartınızdan avans mil satın alabilirsiniz. Avans milleri sonrasında kredi kartınızdan harcadıkça ödüyor oluyorsunuz. Tam bu noktada şunu da belirtelim; satın alabileceğiniz mil sayısı bankadan bankaya değişiyor, alabileceğiniz avans mil sayısı için bankanızın konuyla ilgili web sayfasını kontrol edebilirsiniz.
10) Ucuz havayolu şirketlerini (low cost airlines) değerlendirin
Kimmiş onlar derseniz; Pegasus Havayolları, Easyjet, Ryanair, Airbaltic, Norwegian, Eurowings, WizzAir, Vueling, Transavia düşük maliyetli havayollarından bazıları. İçlerinde yukarıda bahsettiğimiz Skyscanner, Kayak gibi büyük uçuş arama motorlarının sistemine dahil olmayanlar var o nedenle bu şirketlerin web sitelerini ziyaret ederek de kontrol edebilirsiniz. Bu şirketlerden birinden bilet satın alacaksanız kontrol etmenizde fayda olacak birkaç şey de ekleyelim. Örneğin iade ve değişim haklarınızı mutlaka kontrol edin çünkü bazılarında bu haklar mevcut olmayabiliyor. Ve bu havayolu şirketlerinin düşük bütçeli uçuşları genelde sadece kabin boyu çanta hakkı veriyor, bu çantanın ölçüleri ve ağırlık hakkı da firmadan firmaya değişiyor. Yine her havayolu şirketinin sitesinden bu bilgiler kontrol edilmeli.
11) Birkaç küçük ama etkili taktik:
- Birkaç gün hatta birkaç saat arayla uçak bileti baktığınızda fiyatlarda yükselişler olduğunu siz de fark etmişsinizdir. Tarayıcınız yaptığınız aramaları çerez olarak toplar ve bu çerez bilgilerine göre arama yaptığınız rotada fiyatlarda değişiklik olabilir. Bu yüzden aramaları gizli sekmede yapmakta fayda var.
- Uçuş arama sitelerinin ülke uzantılarını değiştirerek arama yapmayı deneyin. Yani momondo.com.tr yerine momondo.co.uk sitesine girerek firmaların farklı ülkelerdeki websitelerinden de uçuşunuzu mutlaka kontrol edin. Yabancı ülkelerin sitelerinde bazen Türkiye’den yapılan aramalardan daha uyguna fiyatlarla karşılaşabiliyoruz.
- Seyahatte size eşlik edecek birileri varsa mutlaka ayrı ayrı araştırma yapın. Her kullanıcı farklı bir fiyat ile karşılaşabiliyor.
- Birden fazla kişi gidecekseniz bile tek kişilik fiyatlara bakın, çoğu zaman birden fazla kişi seçildiğinde fiyatın da yükseldiği söyleniyor.
Son olarak, uygun uçak bileti bulabilmek için ciddi bir zaman ve emek harcamanız gerektiğini unutmayın. Herkese bütçe dostu ve güzel uçuşlar dileriz!