Asya mutfağının en lezzetli sofralarından birinde; Tay mutfağının en güzel örneklerini tadabileceğiniz başkent Bangkok’tayız. Öncelikle şunu söylemek lazım, Bangkok demek sokakta yemek kültürü demek. Sadece şehirde değil, Tayland’ın tamamında, çeşit çeşit mekanda ve sokakları dolduran yemek tezgahlarında günün her saati bir şeyler atıştırmak veya karın doyurmak buralarda çok yaygın. Ülkenin kuzeyinden güneyine tüm şehirleri çeşit çeşit gece pazarları ve sokak tezgahları ile örülü. Diğer yandan, restoran ve kafe kültürü de epey gelişmiş durumda. Üstelik geleneksel restoranlardan üçüncü nesil kahvecilere uzanan geniş bir yelpazede. Bu sadece turistik bir aktivite değil, Taylandlılar da evde yemek yapmaktansa dışarıda yemeyi tercih ediyor çünkü özellikle sokakta yenilen yemek epey uyguna geliyor. Bir yandan da Bangkok’un dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden oluşu ve ülkenin tam ortasındaki konumu, şehirdeki yeme-içme alternatiflerinin çeşitlenmesi ve çoğalmasına sebep. Çeşitten kastımız hem Uzak Doğu ve dünya mutfakları konusundaki çeşitlilik; hem de street food ve kafe-restoran-bar tarafındaki bolluk aslında. Kısacası, bu şehirde kim ne yemek istiyorsa onu bulabiliyor. Ayrıca Bangkok, Asya genelinde hijyen ve damak zevki gibi konularda sıkıntı yaşamayacağınız ender şehirlerden biri. Yaşattığı sürprizler ve yenilikler de cabası.
Bangkok seyahatimiz boyunca yediğimiz en lezzetli ve bütçe dostu yemekler genelde gece pazarlarındaki tezgahlardan çıktı. Bangkok gezi rehberinde deneyimlediğimiz ve gidemeyip kayıtlara aldığımız gece pazarlarını tek tek anlattık, en azından birkaçını görmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bir akşam yemeğini mutlaka bu pazarlardan birinde değerlendirin. Diğer yandan, şehirde her köşe başında göreceğiniz sokak tezgahları da street food kültürünün bir diğer boyutu. Izgaradan deniz ürünlerine, hamurişinden tropik meyvelere çeşit çeşit yiyeceğin direkt olarak veya pişirilerek servis edildiği onlarca tezgah; bazen muazzam ve cezbedici, bazen alışkın olmayana ağır gelebilecek kokularla sokakları etkisi altına alıyor. Eğer “street food” konusuna ilginiz var ve midenize güveniyorsanız bu tezgahlarda bolca vakit geçirebilirsiniz.
Uygun bütçeli yeme-içme konusu açılmışken tüm ülkeyi ve şehri kuşatmış olan 7-Eleven marketlerden bahsetmeden olmaz. Bangkok’ta adım başında bulabileceğiniz Tokyo merkezli bu markette gıdadan kozmetiğe, giyimden kişisel bakıma ne ararsanız bulabiliyorsunuz. Hazır sandviçler, tostlar, konserveler, paket yemekler gibi aç-ye gıda konusunda über başarılılar. Mesela biz şehre ilk ayak bastığımızda merakla hemen bir 7-Eleven’a girip çeşitli sandviç ve cipsler eşliğinde ilk kahvaltımızı yapmıştık.
İşin kafe, restoran ve bar tarafında ise şehir gerçek bir cennet. Gitmeden önce özene bezene hazırladığımız şehrin yeme-içme haritasındaki onlarca seçenekten bir kısmı dönerken arkamızdan ağlıyordu. Her zamanki gibi, bir sonraki sefere diyerek ayrıldık. Hazırsanız Bangkok’ta ne yenir, içilir anlatıyoruz.
İlgili yazılar:
* "Dünyanın en çok ziyaret edilen şehri" Bangkok'ta geçirdiğimiz dolu dolu bir haftanın sonunda "İstanbul'un genç ve serseri" kardeşini tüm detaylarıyla anlattığımız Bangkok gezi rehberi.
* Tayland'ın son zamanlarda değeri bilinen, güneyin harikalar diyarı, deniz ve doğa tatili destinasyonu Krabi gezi rehberi.
KAHVALTI & KAHVE
Konnichipan Bakery: Şehirdeki biricik kahvaltı adresimiz, İstanbul’a bir şubesi açılsa ne iyi olurdu dediğimiz çok başarılı bir fırın burası. Khaosan Road’a yakın bir konumda. Burada çeşit çeşit kruvasan, brushetta, sandviç, tatlı çörek ve dahasını bulabilirsiniz. Sirkülasyon olduğundan hepsi anlık fırından çıkıyor, taptaze ve aşırı lezzetli. Biz 7 günün 3 sabahında buradaydık, öyle söyleyelim. Konnichipan, Pazar günleri hariç her gün 08:00–18:00 saatleri arasında açık. Adres: 183 Chakrabongse Rd, Talat Yot, Phra Nakhon.
Brekkie Organic Cafe & Juice Bar: Bangkok’ta Avrupa tarzı kahvaltı arayanlara -isminden de belli olduğu üzere- Thonglor’daki bu şık ve modern mekanı önerebiliriz. Çok özenli ve lezzetli menüsündeki fiyatların Bangkok ortalamasının biraz üstünde olduğunun notunu düşelim. Pazar günleri hariç her gün 09:00–18:00 saatleri arasında açık. Adres: 6/9 Soi Promsri North, Klongtan, Watthana.
The Jam Factory: Nehrin diğer yakasında, Iconsiam’a yakın bir noktada, kalabalıklardan ve sıcaklardan kaçış rampası bir mekan. Büyükçe bir bahçeye sahip mekanın kapalı kısmında kitapçı, büyük bir çalışma alanı ve kafe var. Yani bizim gibi çalışır-gezerler için bulunmaz nimet. Biz denk gelmedik ama kapalı alanlarında ve bahçesinde zaman zaman festivaller ve sergiler de düzenleniyormuş. Menüsünde kahve çeşitleri, soğuk içecekler, kokteyller ve atıştırmalıklar var. Kafesi her gün 9.00-20.00 saatleri arasında açık. Adres: 41/1-5 Charoen Nakhon Rd.
Hong Sieng Kong: Talat Noi’nin Karaköyvari sokaklarında yürürken karşımıza çıkan bu kafe, menüsünden çok vintage mobilya ve objelerle döşenmiş iç mekan tasarımı ve nehir kıyısındaki konumuyla enfes bir gün batımını izlemeye olanak tanıyan bahçesi ile gönlümüzü kazandı. Pazartesi günleri hariç 10:00–20:00 saatleri arasında açık. Adres: 734, 736 Soi Wanit 2, Talat Noi, Samphanthawong.
Kayy Coffee: Yine Khaosan Road’a yakın bu üçüncü nesil kahveci çeşit çeşit sıcak&soğuk kahvesi, çayları ve leziz kruvasanlarıyla öne çıkıyor. Arkada minik ve tatlı bir bahçesi de var ama sıcaklardan bunalan bünyeler için klimalı iç mekanlar her zaman tercih sebebi oluyor. Haftanın her günü 08:00–17:00 saatleri arasında açık. Adres: 239/4 ตลาดยอด Phra Nakhon.
Pacamara Coffee: Lumphini Park yakınındaki açıkhava yeme-içme merkezi Velaa içerisindeki bu kahveci hem başarılı kahveleriyle gün içi bir mola hem de üst katındaki verimli masalarıyla bir remote çalışma merkezi işlevinde. Bu arada şehirde birkaç noktada daha şubesi var. Denk gelirseniz soğuk bir kahvelik molayı kaçırmayın. Her gün 06:30–20:00 saatleri arasında açık. Adres: 64 Lang Suan Road Lumphini, Pathum Wan.
YEMEK
The Commons: Şehirde en sevdiğimiz yeme-içme mekanı burası oldu. The Commons, Türkiye’de de son zamanlarda örneklerini gördüğümüz (Vertical, Dekk gibi) birçok restoranın pop up versiyonlarının açıldığı ve ortak bir yeme-içme alanının olduğu 2 katlı büyükçe bir merkez. Hem Thonglor’da hem Lumphini yakınında mevcut. Biz Thonglor’daki şubesine abone olduk. Buradaki burger mekanlarından Fowlmouth ve Bun Burger‘i deneyip bol yıldızlı puanlar verdik. Bir de kraft bira yapan The Beer Cap‘in birazcık pahalı ama lezzetli biralarını beğendik. Eğer kahve molasındaysanız da şehirdeki en iyi kahvecilerden Roots tam da burada ikamet ediyor. Thonglor şube: Haftanın her günü 08:00–01:00 saatleri arasında açık. Adres: 335 Akkhara Phatsadu Alley, Khwaeng Khlong Tan Nuea, Watthana.
Silom şube: Haftanın her günü 08:00–01:00 saatleri arasında açık. Adres: 126 Sala Daeng 1 Alley, Silom, Bang Rak.
Raan Jay Fai: Bangkok’un ve hatta ülkenin “street food” konusunda medarı iftiharı Raan Jay Fai, Michelin yıldızlı bir sokak yemekçisi. Jay Fai, gerçek adı Supinya Junsuta olan, kendi adını taşıyan mekanın sahibi hanımefendinin takma adı. Ebeveynleri Çin’den göçen Jay Fai, her gün ocağın başına geçiyor ve gelen siparişleri kendi elleriyle pişiriyor. Ağırlıklı olarak wok’ta pişirilmiş deniz ürünleri yemekleri sunan restoran, günün her saati metrelerce uzanan insan kalabalıklarına sahne oluyor. Aynı zamanda Asya’nın en iyi 50 restoranı arasına giren mekan, Netflix’te yayınlanan “Street Food: Asia” serisinin Bangkok bölümünde de boy gösteriyor. Biz maalesef deneyimleme şansı yakalayamadık ama o sırayı beklemeye gönüllüler için mekanın spesiyalinin “crab omlette” (yengeçli omlet) olduğunu belirtelim. Pazar, Pazartesi ve Salı günleri kapalı, diğer günler 09:00–19:30 saatleri arasında açık. Adres: 327 Maha Chai Rd, Samran Rat, Phra Nakhon.
Michelin Guide'ın Raan Jay Fai yorumu: Jay Fai’nin uzun zamandır bir sokak yemeği ikonu olmasının iyi bir nedeni var: Gözlüklü şefin imzası niteliğindeki çıtır altın-kahverengi yengeç omletleri kesinlikle benzersiz. Ancak bu yerel efsaneyi sevmek için başka bir neden arıyorsanız, deniz ürünleri ve sosla birlikte wok’ta kızartılmış mükemmel eriştelerini de deneyin.
Pad Thai Fai Ta Lu: Tayland’ın milli yemeği Pad Thai yemek için soluğu, Bangkoklu arkadaşlarımızın önerisi olan Fai Ta Lu’da aldık. Siam Square’de konumlanan iki katlı restoran, adından da anlaşılacağı üzere master’ını Pad Thai üzerine yapmış. Karidesli, tavuklu, etli ve domuzlu çeşitleri var. Başka bir yerde yemediğimiz için kıyas yapamıyoruz ancak genel olarak Pad Thai, Asya mutfağı severlerin gönlünü kazanacak türde lezzetli bir yemek.
Thip Samai: Pad Thai denince ilk akla gelen, turist akınlarına uğrayan en popüler yer de burası. Bir efsaneye göre Raan Jay Fai’nin uzun kuyruklarından sekenler sayesinde bilinirliği artıp popülerleşmiş. Yine burada da oturmak için uzun bir süre beklemek gerekiyor.
Sukhumvit 38 Mango Sticky Rice: Tayland’da tattığımız yemekler arasında tadı hala damağımızda kalan ve hatırladıkça “olsa da yesek” dediğimiz bir şey varsa o da mango sticky rice oldu. Mango, pirinç ve hindistan cevizi kremasının muhteşem birlieşiminden oluşan bu yemeğin şehirdeki uzmanı da burası. Hem kiloyla mango, hem de stick rice satın alabileceğiniz Sukhumvit 38’de oturma alanı yok, yemeğinizi paketle alıp dükkan önünde dikilerek yiyorsunuz. Haftanın her günü 12:00–22:00 arasında (Pazar 14.00 itibariyle) açık. Adres: 800, 1 Sukhumvit Road, Phra Khanong, Khlong Toei.
Laoteng 楼顶: Chinatown’da ana cadde üzerinde, restoranların arasına gizlenmiş bir kapıdan içeri girip yukarı kata çıkmak suretiyle bulabileceğiniz bu restoran, Çin mutfağına ilgi duyanlar için biçilmiş kaftan. Bizim Bangkok’ta yaşayan arkadaşlarımız sayesinde haberimiz oldu buradan, öyle çok bilinen ve rehberlerde bulunabilen bir yer değil. Deniz ürünleri, dumpling’ler, kızarmış pilav, ördek, Çin usulü çorbalar, tatlılar vs. zengin bir menüsü var. Gelen yemeklerin hepsi çok lezzetliydi, hakikaten Çin’e gitmiş kadar olduk. Chinatown’daki yemek tezgahları hijyen vb. konularda sizi açmıyorsa ya da Çin mutfağını yerinde olmasa da “yerindeymiş gibi” denemek istiyorsanız Laoteng’i mutlaka bir kenara yazın. Yemeğiniz bittiğinde 3. kattaki speakeasy barı bulup birer kokteyl içmeyi unutmayın. Barın kapısının nerede olduğuyla ilgili ipucu vermiyoruz ki sürprizi bozulmasın. Laoteng, her gün 11.00-00.00 saatleri arasında açık. Rezervasyon şart. Adres: Yaowarat Soi 9. Telefon: 096-245-4242.
Speakeasy bar nedir?
ABD'de 1920'li yıllarda alkollü içeceklerin satılması, üretilmesi ve taşınması yasaklanmış. "Prohibition dönemi" denen bu yıllar boyunca ülkenin dört bir yanında türeyen speakeasy barlar temelde dışarıdan bar olduğu anlaşılmayan yasa dışı mekanlar olmuş. "Speakeasy" konseptini modern zamanlara taşıyan günümüzün speakeasy'leri, eskilerin gizli kalma zorunluluğunu, hem bulunması zor konumları hem de "üyelere özel" gibi özellikleriyle bugüne taşıyor.
Pala Pizza Romana: Tay mutfağına İtalyan usulü mola! Pala, Roma sokaklarında benzerlerine rastladığımız Roma usulü kare dilim pizzalar yapıyor. 72 saatte kürlenen pizza hamuru ve üzerinde çeşitlenen malzemeler (Marzano domatesten Akdeniz enginarına), fırından her daim sıcak çıkarılıp servis ediliyor. Pizzalar çok çeşitli ve lezzetli. Siam bölgesindeki mekan AVM gezginleri için veya yolu buraya düşenler için bir nimet. Haftanın her günü 07:00–23:00 saatleri arasında açık. Adres: Room 1 BTS/MRT Sukhumvit Asok Montri Rd, Khlong Toei Nuea, Watthana.
Patom Organic Living: Kalabalık ve sıcak Bangkok sokaklarından kopup yemyeşil bir vahaya adım atıyoruz. Patom, organik tarımı ve yerel çiftçiyi destekleyen; sürdürülebilir ve geri dönüşüme uygun ürünler üreten bir oluşum. Kafesinde de bu sağduyuya uygun gıdalar servis ediyor. Fiyatlar dolayısıyla bir tık yukarıda ama modern bir dokunuşla lezzetlenen geleneksel Tay tatlılarının yanında taze demlenmiş bir filtre kahve buna değiyor. Patom’un özellikle yemyeşil, geniş bahçesi çok keyifli. Patom’un bir de merkezden 40 kilometre uzakta bir şubesi daha var. Thonglor şubesi her gün 09:00–19:00 saatleri arasında açık. Adres: 9, 2 Soi Phrom Phak, Khlong Tan Nuea, Watthana
CAFE & BAR
Tichuca Rooftop Bar: Bangkok gece hayatının ana damarlarından biri, şehrin merkezine yayılmış gökdelenlerin tepelerine konmuş şık rooftop barlardan geçiyor. Biz, arkadaşlarımızın önerisi ile bir gökdelenin 46. katındaki Tichuca’ya çıktık, fakat maalesef yağmurlu bir akşama denk geldiğimiz için yeterince verim alamadık. Şehri 360 derece izlemek, Bangkok’un gece hayatını en tepelerde yaşamak için şehirdeki gecelerinizden birini muhakkak bir rooftop bar’da geçirin. Sadece gece değil, mümkünse gün batımı zamanı orada olmaya bakın. Rooftop barlar için rezervasyon öneriliyor. Tichuca, Cuma-Cumartesi günleri 17:00–01:00 arasında, diğer günler 00.00’a kadar açık. Adres: ตึก T one 8 ชั้น 46 Soi Sukhumvit 40, Phra Khanong, Khlong Toei.
Teens of Thailand: Asya’nın en iyi 50 barı arasında gösterilen bu mekan, Chinatown yakınlarında epey hoş barların bir araya geldiği bir noktada. Mekan epey küçük, yer bulursanız mutlaka birer kokteylini deneyin. Her gün 18:00–01:00 saatleri arasında açık. Adres: 76 ซ. นานา Khwaeng Pom Prap, Khet Pom Prap Sattru Phai, Krung Thep Maha Nakhon.
Asia Today: Teens of Thailand’dan daha iyisi olduğunu iddia eden (alttaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere duvarlarındaki neon yazılar da bu iddialarını dile getiriyor) bu barın özelliği, kokteyllerinde ülkenin çeşitli bölgelerinden yerel balı kullanıyor oluşu. Eğer ben bu barı bir yerden biliyorum diyorsanız, Netflix’te yayınlanan “Midnight Asia” serisini izlemiş olabilirsiniz, mekan serinin Bangkok bölümünde yer alıyor. Her gün 18:00–01:00 saatleri arasında açık. Adres: 35 ซ. นานา Pom Prap, Pom Prap Sattru Phai.
İçinde Bangkok geçen TV serileri:
Tay mutfağının incelikleri, "street food" kültürü ve başta Chinatown olmak üzere Bangkok sokaklarında karşınıza çıkacaklar hakkında bir önizleme yapmak isterseniz, Bangkok'a gelmeden önce bunları izleyebilrisiniz.
Street Food Asya: Asya'nın farklı şehirlerinden şef, mekan ve yemek hikayeleri üzerinden dünyanın "street food" kıtası Asya'nın sokak yemeği kültürünü anlatıyor. Netflix'te yayınalanan seri; Bangkok'tan Osaka'ya, Delhi'den Ho Chi Minh'e Asya kıtasındaki tüm ülkelerden farklı şehirlere uzanıyor.
Midnight Asia: Eat. Dance. Dream.: Netflix'te yayınlanan Asya yemekleri ve seyahat belgeseli dizisinde mega şehirlerde güneş battıktan sonra insanların hikayelerine odaklanıyor.
Midsummer Night’s Dream Bar: Burası da bir speakeasy bar. Girişi bir çiçekçi dükkanından yapılıyor. İlk kat çiçekçi, üst iki kat bar. Barın iç mekan tasarımı ve menüsündeki kokteyller, William Shakespeare şiirlerinden ilhamla yaratılmış. Zaten bar bizzat ismini de yazarın ünlü oyunundan almış. Kokteyl fiyatları Bangkok ortalamasının biraz üstünde olmakla birlikte oldukça lezzetli reçeteler var. Her gün 18:00–02:00 saatleri arasında açık. Rezervasyon yaptırmanız yararınıza olur. Adres: 61/2 Thong Lo Rd, Khlong Tan Nuea, Watthana. Telefon: +66826460949.
Shades of Retro: Eğer Bangkok’ta yaşıyor olsaydık müdavimi olacağımız mekan burası olurdu. İçerisi binbir çeşit antika eşya ve obje ile dolu bu barla ilgili mutlak tavsiyemiz: Akşam kokteyllerini denemeye gelin ama asıl gündüz vakti göz gözü görürken içerideki vintage eşyalara bayılmaya ayrıca gelin. Sabahları harika kahve çeşitleri, kahvaltıdan oluşan brunch menüsü öğleden sonraya kadar devam ediyor. Akşam ise lezzetli yemekler ve kokteyller devreye giriyor. Önemli not: Mekanda kredi kartı geçmiyor. Shades of Retro, haftanın her günü 08:00–00:00 saatleri arasında açık. Adres: 808/12 Thara Rom 2 Alley, Khlong Tan Nuea, Watthana.
#FindTheLockerRoom: Speakeasy bar cenneti Bangkok’taki son önerimiz, hem bulması hem girmesi zor bir speakeasy bar. Böyle bol şifreli, gizemli kaçış oyunlarını seviyorsanız bu barı bulup içeriye girme challenge’ı tam sizlik olabilir. Thonglor Caddesi üzerinde girişi bulunan bara vardığınızda, uzun bir koridordan geçtikten sonra karşınıza onlarca kilitli dolap çıkıyor. Barın girişi, bu dolaplarla ilgili bir aksiyondan geçiyor. Sürpriz bozulmasın diye yine ifşa etmiyoruz.