Her şey modern insanın içine düştüğü kaostan (namıdiğer kent, şehir) kaçıp kurtulma arzusuyla başladı. Tam da bu sebepten, seyahat alışkanlıklarının değiştiği, lüks ve popüler olandan ziyade kişisel ve benzersiz deneyimlerin ön plana çıktığı günlerden geçiyoruz. Popüler Avrupa şehirlerindeki ikonik yapıların veya her şey dahil 5 yıldızlı otellerin değil; ücra köşelerdeki keşiflerin ve doğaya gerçek bir dönüşün seyahat ihtiyaçlarımıza derman olduğu günler bunlar. Uzun bir süredir kulağımıza çalınan, deneyenlerin anlat anlat bitiremediği, gün be gün yükseliş trendini hiç kaybetmeyen glamping hareketi de işte bu arzulara, ihtiyaçlara karşılık gelen bir seyahat anlayışı olarak türedi. “Glamour” (cazibe, çekici) ile “camping” kelimelerinin birleşiminden oluşan bu konaklama stili, güzel bir çadırdan çok daha fazlası, belki de doğanın bir parçası olmanın en konforlu hali… Keza “hiçbir şeyin dahil olmadığı” kamp serüvenlerinin bazen dertli, bazen konforsuz ve çok emek isteyen hallerine kıyasla “pek çok şey dahil” glamping alanlarında “rahat ve dertsiz” bir kamp yapmak mümkün oluyor.
Mavi ve yeşilin içine dalıp gökyüzüyle başbaşa kalma şansına eriştiğiniz bu glamping alanları sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hızla yayılıyor. Özenle tasarlanmış, genelde banyolu ve tuvaletli şık çadırlar veya bungalovlarda, rahat bir yatakta yatıyor ve sabah çadırınızı açtığınızda kendinizi, yemyeşil bir ormanın içinde veya bazen de masmavi bir denizin manzarasında buluyorsunuz. Sadece bu da değil; organik ve lokal yeme içme alternatifleri, kaliteli zaman geçirme alanları, sanat ve spor aktiviteleri gibi vadettiği onlarca şey de cabası. Elbette tüm bunlara karşılık düşük bütçeli kampçılığa nazaran belli bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor.
Geçen haftalarda bizim keşif duraklarımızdan biri, glamping anlayışının en yeni ama en başarılı örneklerinden Longosphere Glamping oldu. Bu sayede glamping nedir, neden bu kadar övülür gibi sorularımızın yanıtlarını uygulamalı aldık. Ve bu deneyimle birlikte yaptığımız soluklu bir araştırma sonucu Türkiye’de şehrin kaosundan kaçıp konforla soluklanabileceğiniz glamping alanlarını listeledik.
Longosphere Glamping – İğneada, Kırklareli
Son zamanlarda yurt içinde en merak ettiğimiz yerlerden biriydi Longosphere Glamping. Çevreye zarar vermeden, doğal ortamın devamlılığını odağına alan ekoturizm prensiplerine uygun düzenlenmiş bu mekan, son dönemin en ilgi çeken “glamping” alanlarından biri, üstelik şu an ülkenin en büyük glamping alanı. Kırklareli’nin İğneada beldesinde, yemyeşil Longoz ormanlarının içinde kurulmuş olan Longosphere’de farklı tipte ve bütçede çadırlar mevcut. Tuvalet ve banyosu olmayan (ortak alanlar kullanılıyor) Sincap çadırlarda mini buzdolabı, klima ve iki kişilik yatak bulunuyor, bir de tavanda boylu boyunca uzanan gökyüzü. Çadır görünümünden biraz daha uzaklaşan daha büyük boyutlardaki Kaplumbağa çadırlarda ise tuvalet ve banyo mevcut. Tabii Kaplumbağalarda kalanlar genelde fotoğrafları Sincapların önünde çekiliyor. 😅
Longosphere’de çam ağaçlarının ortasında klorsuz bir havuz mevcut, önerimiz sabah erkenden havuzda yerinizi almanız yönünde. Tesiste ayrıca pizzalarına bayıldığımız ve yerel şarapları menüsünde barındıran Food&Wood isimli bir restoran, akşamları şahane kokteylleri eşliğinde güzel müzik dinlemek için Ying Yang bar, mangalları yanar halde bir mangal alanı, her türlü ihtiyacınızı giderecek büfe, kasap, kafe gibi dükkanların sıralandığı “Kasaba Sokağı” gibi mekanlar bulunuyor. Alanda yapılacak pek çok aktivite de var. Longoz ormanlarında trekking, ATV ile safari turu, gölde kano turu, bisiklet turu, havuza veya denize dalma, macera parkında “survivor”cılık bunlardan birkaçı.
Güzel bir not: Longoz ormanları rehberli turuna katılmanız halinde, tur esnasında dağıtılan poşetlere toplayacağınız çöpler karşılığında da içkiler şirketten oluyor. Son olarak, tesisin hayvan dostu olduğunu belirtmekte fayda var.
Daha detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Hazır Longosphere Glamping’e gelmişken, milyonlarca yıllık bir mağaradan yemyeşil longoz ormanlarına uzanan, İstanbul’dan 2 günlük harika bir kaçış rotası için İğneada Gezi Rehberi‘ne göz atmanızı öneririz.
Šuma Sanjati – Şile, İstanbul
Şehrin karmaşasında boğulanlar için, sessizliğin ve huzurun önemini bilen Šuma Sanjati’nin kurucuları, bu uğurda Türkiye’nin en büyük ağaç evini kurmuş. Boşnakça “orman” anlamına gelen Šuma ve yine Boşnakça “rüya” anlamına gelen Sanjati kelimelerinin birleşimi bu huzurlu alanın ismini oluşturuyor. İstanbul’un Boşnak köylerinden Şile-Yeniköy’de konumlanan tesis; orman manzaralı, her iki cephesi açılır cam ve açık alan verandaya sahip 200 metrekare bir toplantı salonuna; 22 adet birbirinden bağımsız, Thermowood ağaçtan üretilmiş ağaç eve; üç tarafı cam, orman manzaralı ve 60 metrekare açık alan verandalı bir restorana ev sahipliği yapıyor. “Doğa Dahil” mottolu tesisin manifestosu ise “doğa her şeyden önce gelir, misafirlerimizden bile” diyecek kadar iddialı ve haklı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Mona Glamping Caravan Suites – Sığacık, İzmir
Mona Glamping’in “Slowdown” (Yavaşla) şeklindeki sloganı bizce pek çok şeyi açıklıyor… İzmir’de Seferihisar merkezine oldukça yakın, 3 dönümlük bir bir alanda kurulmuş olan Mona Glamping’de 6 sabit özel tasarım karavan, 1 tiny house ve 3 adet glamping çadırı mevcut. Hepsinde tuvalet ve banyo bulunuyor. Mandalina ve çam ağaçları arasında bulunan Mona Glamping kendini “sakin, butik bir glamping projesi” olarak tanımlıyor. Pek çok plaja yakın bir konumda bulunan tesis, 12 yaş ve üzeri misafirleri kabul ediyor. Mona Glamping’de yemek konusu oldukça alternatifli; ister hazır mangalları kullanabilir, ister odanıza sipariş verebilir, isterseniz de kendi malzemelerinizle açık mutfakta kendi yemeğinizi pişirebilirsiniz.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Kozluyalı Glamping – Ayvacık, Çanakkale
Asıl hikayesi yıllar önce bir köy oteli olarak başlayan Kozluyalı Glamping, Midilli Adası’nın tam karşısında, Kuzey Ege’nin yemyeşil köylerinden Kozlu’nun eteklerindeki beş dönümlük bir araziye yayılıyor. Zeytin ağaçlarıyla çevrili alanda, nefes alan kanvas kumaştan üretilen “Balkabağı” isimli 10 adet çadır bulunuyor. 13 metrekare genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki bu çadırlarda çift veya tek kişilik iki yatak, aydınlatma, havalandırma, tuvalet ve banyo bulunuyor.
Bunun yanı sıra, Ege ve dünya mutfağını bir araya getiren bir mutfağa sahip olan işletme, yemek konusunu şöyle açıklıyor: “Bahçemizde zeytin, önümüzde deniz, tarlamızda domates, az ötede Ezine… Malzemeler bu kadar yakın ve tabiatında olunca şeflerimizin heyecanı da mutfağa yansıyor.” Dinginliğe açılan bir plaja da ev sahipliği yapan Kozluyalı Glamping’den Assos Antik Kenti, Behramkale, Kaz Dağları, Adatepe ve Yeşilyurt köylerine rotalar yapmak mümkün.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Club Amazon Bördübet – Marmaris, Muğla
Glamping denildiğinde belki de akla ilk gelen, henüz bu terim meydanda yokken yemyeşil çam ormanlarının içinde var olan Club Amazon, 1980 yılından bu yana ziyaretçilerine zahmetsiz bir kamp deneyimi sunuyor. Marmaris ve Datça arasındaki Bördübet bölgesinin Gökova Körfezi’ne bakan kısmında gizlenen Club Amazon, plaja 500 metrelik bir mesafede bulunuyor. Denize 5 dakikalık bir yürüyüş veya kanolarla ulaşabiliyorsunuz. İçerisinde yemyeşil çamların arasında bir havuzu da bulunan Club Amazon’da çeşit çeşit konaklama seçeneği mevcut: Butik van, çingene arabası, taş oda, mini bungalov, küp oda ve bonibon odalardan dilediğinizde benzersiz bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Tesisin bizce sunduğu en heyecanlı deneyimlerden biri, yeşil ve mavinin birbirini kovaladığı görsel bir şölen niteliğindeki 7 adalarda güneşi batırma ritüeli… Bunun haricinde, orman yürüyüşleri, kanoyla Gökova keşfi, bisikletle karadan Gökova keşfi ve el değmemiş müthiş koylara geziler diğer aktivitelerden sadece birkaçı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Bonjuk Bay – Marmaris, Muğla
Kendini bir tesisten ziyade bir “topluluk” olarak tanımlıyor oluşuyla listedeki diğerlerinden ayrılan Bonjuk, Marmaris’in Gökova Körfezi’nde bir koyda konumlanıyor. Kendilerini, “Yaşamı kutlamak ve dönüşümsel deneyimleri paylaşmak için bir araya gelen, benzer düşüncedeki insanların oluşturduğu yaratıcı bir topluluk” şeklinde tanımlayan Bonjuk Bay’i deneyimleyebilmek için direkt rezervasyon yapamıyorsunuz; bir talep formu doldurmanız ve bir referansınızın olması gerekiyor. Ayrıca konaklama şansı elde ederseniz uymanız gereken bir takım kurallar olduğunu da söyleyelim. Konaklayanların huzuru için oluşturulmuş bu sürecin sonunda lotus çadırı, taş ev, bungalov ve safari çadırı gibi farklı odalarda konaklayabiliyorsunuz. Yemeklerin organik olduğu, müzik ve sanatın tavan yaptığı bu alanda ayrıca yoga, dalış, orman koşusu ve bisiklet turu gibi aktiviteler bulunuyor.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Perdue – Fethiye, Muğla
Muhtemelen listenin en bütçeli alternatiflerinden biri olmasına karşın Perdue, sadece fotoğraflardan bile insana şaşaalı bir sadelik duygusu yaşatıyor. “Şimdi zamanı unutma, doğaya dokunma vakti” diyerek ziyaretçilerini bu büyülü konaklama deneyimine çağıran Perdue, Faralya bölgesinin gizli kalmış bir köşesinde bulunuyor. Sadece doğal malzemeler kullanılarak tasarlanan doğa dostu geniş çadır odalarının terasında jakuzi dahi bulunuyor. Perdue, uçsuz bucaksız Akdeniz manzaralı geniş bahçesi, Akdeniz mutfağının taze ve doğal lezzetlerinin sunulduğu restoranıyla glamping deneyiminden beklentilerinizi doruğa çıkaracak romantik bir alternatif sunuyor.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Kocabahçe Glamping – Marmaris, Muğla
Burayı listedeki diğer glamping alanlarından ayıran en güzel özelliği, henüz alana girişte doğayla kucaklaşmanız olabilir; Bozburun’un Dirsekbükü Koyu’nda bulunan Kocabahçe’ye ancak deniz yolundan takalarla ulaşabiliyorsunuz. “Günümüz dünyasında özlediğimiz sakinlik ve bakir doğayı arzu edilen konfor içinde sunmak” isteyen Kocabahçe Glamping’de lüks glamping çadırı, lotus çadır, büyük kamp çadırı, izci çadırı, suit bungalov ve standart bungalov konaklama seçenekleri arasında. Kocabahçe Glamping, yoga, trekking ve kano gibi pek çok aktivite ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Kabak Dome Suites – Fethiye, Muğla
Kendilerini “bir işletmeden ziyade; eşsiz güzellikteki doğanın, müziğin, sanatın, özlemin ve paylaşımın bir arada olduğu yaşam biçimi” şeklinde tanımlayan Kabak Dome’un alametifarikası, kubbe mimarili enfes manzaralı odaları. Kabak Koyu manzarasına karşı uzanan bir tepede kurulu olan alanın bir özelliği de dış dünyadan uzaklaşmak ve tam bir gizlilik sağlamak. Her birinin kendine has ve şahane bir manzarası olan 10 odanın her birinde jakuzi dahi mevcut.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Campo Portakal – Çıralı, Antalya
Olimpos’a komşu Çıralı’nın muhteşem dağlarıyla çevrili, 2200 metrekarelik portakal ağaçlarıyla dolu bir bahçenin içinde yer alan Campo Portakal, misafirlerine doğayla iç içe bir “eco glamping” deneyimi sunuyor. 2 büyük çadır, Safari çadırı, Bedevi çadırı ve Bell çadırı şeklinde farklı konaklama alternatifleri sunan mekan Likya Yolu üzerinde bulunuyor. Campo Portakal misafirleri, Chimaera dağı’na doğru tırmanıp sönmeyen ateşlere veya 3,5 kilometrelik plajın sonunda Olimpos Antik Kenti’ne ulaşabiliyor. Campo Portakal’da ayrıca bisiklet kiralayabilir, kano, safari, yoga aktiviteleri yapabilir, portakal bahçesinde dinlenebilir ve botlarla masmavi koyları keşfedebilirsiniz.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.