Yazıya romantik ve nostaljik bir girizgah yapalım: Raylar üzerinde tıngır mıngır giden bir trende seyahat etmek sizi de çocukluk anılarınıza ışınlayan, yaşadığınız andan koparan, adeta zaman yolculuğu efektli bir deneyim değil mi? Yüksek hızlılardan bahsetmiyoruz, bildiğiniz nostaljik trenler elbette. Hayatta çok sevdiğimiz bu hissiyatı oluşturan ender şeylerden (mesela eski tip vapurlar da öyle) olan nostaljik trenlerden birinde uzun süren bir seyahate çıkmak çoktandır aklımızdaydı. Ancak son yıllarda özellikle Doğu Ekspresi’nin sosyal medya popülizmine kurban gitmesi ve içeride yaşanan deneyimlerin tektipleşmesiyle gelişen süreç çoğu insan gibi bizim de heyecanımıza tuz biber ekti. Derken seyahat planlarımızda beliren Diyarbakır – Mardin rotası, başka bir güzergahtaki tren fikrine vesile oldu. İlk seferini 1944 yılında yapan ve o günden beri Ankara’dan kalkıp son durağı olan Siirt’in Kurtalan ilçesine kadar yaklaşık 1300 kilometre boyunca raylar üzerinde uçan Güney Kurtalan Ekspresi’nin bir günlük yolcusu olma fikri de işte buradan doğdu.
Bir Mayıs günü saat 11.20’de Ankara’nın eski garından kalkan trenimiz, tam 24 saat sonra Diyarbakır Garı’ndaydı. Normalde 22 saat sürmesi planlanan bu güzergahta 2 saatlik rötar olması Diyarbakır gezi planlarımızı biraz etkiledi yalan yok. Ancak yine de trende geçirdiğimiz 24 saatin 2 saat gibi hissedilmesi konusunda hala şaşkınız. Yerleşme, treni tanıma, yemek peşinde koşma gibi meşgaleler bir yana, onca saat boyunca kompartmanın camından akan Anadolu görüntüleri bir ömür sürse bize yine birkaç saat gibi gelirdi herhalde. Kırlar, dağlar, göller, nehirler, inekler, keçiler, çobanlar, köprüler, tüneller, insanlar, kasabalar, köyler, garlar, yağmurlar, gökkuşakları, kuşlar, gelincikler ve daha neler neler… Kelimeler anlatamaz, onlarla cümle kursak yine olmaz. O yüzden biz bu yazıda Güney Kurtalan Ekspresi ile ilgili edindiğimiz tüm bilgi, tüyo ve deneyimlere yer vereceğiz; size de kendi cümlelerinizi kurmak düşecek. 😊
Yolculuğumuz boyunca bize, “Güney Ekspresi’ne nasıl bilet bulunur?”, “Yataklı mı örtülü kuşetli mi seçmeliyiz?”, “Tren çocukla seyahat için uygun mu?”, “Trende tuvaletler nasıl?” gibi pek çok soru gelmişti ve o anda hızlı hızlı cevaplamıştık, şimdi bu soruları uzun uzun yanıtlama zamanı.
BU YAZIDA NELER VAR?
- Güney Kurtalan Ekspresi Güzergahı Nedir & Hangi Günler Sefer Var?
- Güney Kurtalan Ekspresi Sefer Saatleri
- Güney Ekspresi’nde Hangi Vagonda Seyahat Etmeliyim?
- Güney Ekspresi 2022 Yılı Bilet Fiyatları Ne Kadar?
- Güney Ekpresi Biletleri Nasıl Alınır?
- Tren Yolculuğu Yorucu mu?
- Güney Kurtalan Ekspresi İçin En Güzel Mevsim Hangisi?
- Trende Hijyen Konusu Nasıl?
- Güney Ekspresi’ne En Güzel Manzara Noktaları Nereler?
- Güney Ekspresi’ne Evcil Hayvanımla Binebilir miyim?
- Trene Giderken Yanıma Ne Almalıyım?
- Diyarbakır-Mardin Turu
Güney Kurtalan Ekspresi Güzergahı Nedir & Hangi Günler Sefer Var?
Ankara – Kurtalan – Ankara hattında haftanın 5 günü sefer düzenleniyor. Ankara’dan Kurtalan’a Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi; Kurtalan’dan Ankara’ya ise Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri seferler var. Ankara’dan kalkan tren Kayseri, Sivas, Malatya ve Diyarbakır’dan Kurtalan’a şeklinde bir yol izliyor; Kurtalan – Ankara seferini yapan tren de aynı güzergahtan dönüyor.
Güney Kurtalan Ekspresi Sefer Saatleri
Güney Kurtalan Ekspresi bir seferini yaklaşık 26 saatte tamamlıyor ve elbette rötarlar olabiliyor. Örneğin bizim trenimiz Diyarbakır’a 2 saat rötarlı giriş yaptı. Normal şartlarda planlanan kalkış ve varış saatleri aşağıdaki gibi.
ŞEHİR | KALKIŞ SAATİ |
---|---|
Ankara | 11:20 |
Irmak | 12:53 |
Kayseri | 18:56 |
Sivas | 23:07 |
Malatya | 03:11 |
Diyarbakır | 09:12 |
Kurtalan (Varış) | 12:11 |
ŞEHİR | KALKIŞ SAATİ |
---|---|
Kurtalan | 09:10 |
Diyarbakır | 12:45 |
Malatya | 18:51 |
Sivas | 23:34 |
Kayseri | 03:07 |
Irmak | 08:55 |
Ankara (Varış) | 10:25 |
Tren şehir garlarında yaklaşık 10-15 dakika, ara duraklarda ise 1-5 dakika arası duraklamalar yapıyor.
Güney Ekspresi’nde Hangi Vagonda Seyahat Etmeliyim?
Güney Kurtalan Ekspresi’nde 4 farklı vagon tipi bulunuyor: Yataklı, örtülü kuşetli, pulman ve yemekli. Yemekli haricindekilere bilet almak mümkün; yemekli vagon herkese ise açık. Peki hangi vagon tipi bize uyar, yataklı mı örtülü kuşetli mi seçelim diyorsanız biz anlatalım, siz karar verin.
Yataklı Vagon
Kendisi bizim de seçtiğimiz vagon tipiydi. Vagonda 2 kişilik kompartmanlar bulunuyor. Kabin içerisinde bir tarafta altlı üstlü 2 adet açılır-kapanır yatak (alttaki yatak açılmazsa ikili koltuk), diğer tarafta ise büyükçe bir masa (açılınca daha da büyüyor), masanın üzerinde kıyafet asabileceğiniz bir alan ve 2 adet askı, masanın altında mini buzdolabı ve küçük bir dolap, odanın köşesinde de lavabo yer alıyor. Lavabo kısmında bir adet priz var (üçlü priz getirmek şart). Masanın olduğu tarafta üstte bavulunuzu koyabileceğiniz bir alan mevcut. Bir de lavabo ve masa arasındaki boşluk ile alttaki yatağın alt kısmı depolama alanı olarak kullanılabiliyor. Biz 1 büyük dev bavul ve 4-5 adet çantayı (sırt çantaları, ekipman çantaları vs.) gayet rahat sığdırdık. Bu kompartmanda tek sorun -sorun mu tartışılır- karşılıklı oturamama durumu, yani yemek yerken veya manzara izlerken yan yana oturmanız gerekiyor. Bir de diğer kompartmanda arkadaşlarınız varsa ve size komşuculuğa gelecekse 4’lü oturmak zor, alt yatak açıldığında yan yana maksimum 3 kişi sığıyor. Eğer bunlar sizin için sorun değilse ve eğer 2 kişilik bir yolculuk yapacaksanız hem alan genişliği, hem de buzdolabı, lavabo ve büyük masa varlığı gibi şahane sebeplerle bu vagon tipi önerimizdir.
Örtülü Kuşetli Vagon
4 kişilik örtülü kuşetli kompartmanda yataklıdan farklı olarak masa, dolap ve mini buzdolabının olduğu duvarda bunların yerine altlı üstlü açılıp kapanan 2 yatak daha bulunuyor, yani odada karşılıklı ikişer koltuk var ve bunlar açılınca 4 adet yatak oluyor. Ayrıca odada lavabo da yok. Alttaki koltukların arasında cam kenarında minicik bir masa var, yataklıdaki masaya göre epey küçük. Ancak çocuklu aileler veya maksimum 4 kişilik arkadaş grupları için bu kompartman gayet uygun oluyor. Veya “ben sevgilimle karşılıklı bi manzara seyredemeyecek miyim, boşvermişim büyük masayı buzdolabını lavaboyu” diyen romantikler için de bu oda uygun; tabii ki romantizminizi yabancı yolcular bozsun istemiyorsanız kompartmandaki tüm koltukları sizin satın almanız gerekir. Yani 4 bilet alıp 4 kişilik odayı kapatmanız lazım, bu da çok tercih edilen bir yöntem. Bu arada örtülü kuşetli ve yataklı kompartmanlar metrekare olarak aynı büyüklükte, bunu da söyleyelim.
Pulman
Klasik koltuklu yolcu vagonu olan pulmanda koltuklar 2+1 sistemde sıralanıyor. Geriye yatırılabilen koltukların üzerinde bagaj konulacak alanlar mevcut. Bazı koltukların yan kısımlarında elektrik prizi var. Eğer 24 saat trenle yolculuk yapacaksanız bu vagonun otobüsten farkı yok bilesiniz, yataklı veya örtülü kuşetlinin verdiği keyif ve rahatlık da pulmanda yok dolayısıyla. Bu vagon daha kısa mesafeler ve tamamen ulaşım amaçlı yolculuklar için daha uygun.
Yemekli Vagon
Yemekli vagon ise restoranlar gibi dizayn edilmiş karşılıklı sandalyelere ve masalara sahip. Ancak son dönemde ismini tam karşılamayan bir hal almış durumda; çok eskiden alkollü içki ve yemek, pandemiden önceki zamanlara kadar da sıcak yemek bulabildiğimiz bu vagonda bugün sadece basit bir kahvaltı menüsü, soğuk sandviç, bisküvi ve çikolata gibi paketli yiyecekler ile sıcak-soğuk içecekler satılıyor. Yani yanınızda yemek ve içecek getirmeniz şiddetle tavsiye edilir.
Trende Kadın – Erkek Aynı Kompartmanda Kalabiliyor mu?
Yataklı veya örtülü kuşetli fark etmeksizin evli olup olmamanız bir önem teşkil etmeden dilediğiniz gibi kalma özgürlüğüne sahipsiniz. Ancak örneğin örtülü kuşetlide tanımadığınız bir kadın bilet almış diyelim, oraya erkek olarak bilet alamıyorsunuz. Bu yüzden yataklıda da örtülü kuşetlide de kadın-erkek karışık kalacaksanız kompartmanı kapatmanız gerekiyor.
Trene Dışarıdan Sipariş Veriliyor mu?
Veriliyor. 🎉 Bunun için Güney Ekspresi’ndeki en iyi durak ise Kayseri oluyor çünkü acayip bir rötar yememişseniz akşam yemeği saatlerinde buraya varılıyor. Tren ana duraklarda yaklaşık 15 dakika duruyor, o arada siparişinizi alabiliyorsunuz. Burada önemli olan restoran ile sipariş zamanını iyi tutturmak. Mesela bize özellikle bir durak ismi söylediler ve oraya geldiğimizde haber verdik, siparişlerimizi hazırlamaya başladılar. Gara varmadan en az 1 saat önce sipariş vereceğiniz restoranı seçip anlaşmanızı yapmalısınız. Artık mantı mı istersiniz pide mi orası size kalıyor, Google Maps’ten gara en yakın restoranlara bakıp dilediğiniz bir tanesini seçebilirsiniz, mesafe uzaksa getirmiyorlar çünkü. Bir de Ramazan veya bayram gibi dönemlerde açık restoran bulma konusu epey sıkıntılı oluyor bilesiniz, biz yaşadık oradan biliyoruz. Bayramın son günü olmasına rağmen aradığımız abartısız 30 restoranın 20 tanesi kapalıydı, 5 tanesi mesafeden getirmek istemedi, 5 tanesi de kem küm etti. Biz de kondüktör beylere danıştık ve onlardan Ocakbaşı Kebap Kayseri (lazım olursa telefonunu buyurun 0352 231 08 56) isimli restoranın numarasını aldık ve kebap sipariş ettik. İletişim konusunda harika olan işletme için yemekler konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğiz (ekmek arası kebap bizim için bir ilkti 😢) ama yine de onlarca restoran içinde bizi aç bırakmadıkları için buradan tekrar çok teşekkür ederiz…
Kompartmanlarda Nevresim, Havlu vs. Var mı?
Evet, siz odaya girdiğinizde temiz nevresimleriniz serilmiş, yastıklarınıza kılıflar geçirilmiş, yatak üzerlerinde birer battaniye ve lavabonun rafında (yataklı kompartman için geçerli) bir adet el havlusu buluyorsunuz. Hepsi gayet temiz görünüyor ama yine de hijyen konusundaki hassasiyetinize göre kendi nevresim ve havlunuzu da getirebilirsiniz. Biz bir el havlusu ve iki yastık kılıfı ile gittik, iyi ki öyle yapmışız diye kendimizi kutladık.
Trende İnternet Var mı?
Trenin kendi internet hattını bırakın geçtiğiniz yerlerin çoğunda kendi mobil internetinizin bile büyük oranda çekmediğini söyleyebiliriz. Telefonlarda çoğunlukla E veya 3G ibaresini gördük, ancak şehirlerin içinden veya kasabalardan geçerken 4G’ye ulaştık.
Güney Ekspresi 2022 Yılı Bilet Fiyatları Ne Kadar?
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki bineceğiniz ve ineceğiniz yere göre fiyatlar değişiyor, yani gideceğiniz mesafeye göre para ödüyorsunuz. Biz Ankara-Diyarbakır için kişi başı 295 TL ödedik, yani yataklı kompartmanı totalde 590 TL’ye kapatmış olduk. Aşağıda verdiğimiz fiyatlar ise full güzergah (Ankara-Kurtalan) için geçerli.
Tek kişi için fiyatlar: Pulman: 108 TL Örtülü Kuşetli: 208 TL (Kompartmanı kapatmak için 4 yatağı 832 TL’ye alarak kapatabilirsiniz) Yataklı: 303 TL (2 kişilik kompartmanı kapatmak 606 TL) İndirimler kimler için geçerli? %15 indirim: 13-26 yaş arası, 60-65 yaş arası, öğretmenler, TSK çalışanları, 12+ kişi gruplar, basın kartı sahipleri, TCDD personeli ve ailesi. %50 indirim: 7-12 yaş arası, 65 yaş üstü. 7 yaş altındaki çocuklar ücretsiz. Not: Fiyatlar Mayıs 2022 tarihine ait.
Güney Ekpresi Biletleri Nasıl Alınır?
Güney Ekspresi için biletlerinizi TCDD’nin websitesinden veya mobil uygulamasından alabilirsiniz. Ayrıca 444 82 33 numaralı çağrı merkezini arayarak da bilet alabilirsiniz ama yataklı veya örtülü kuşetlide yer bulmak için sürekli kontrol etmek gerekiyor tabii.
Güney Ekspresi Bileti Ne Zaman Alınır?
Tren biletleri sefer gününden tam 1 ay önce satışa açılıyor. Yani misal 1 Mayıs’taki sefere bilet almak istiyorsanız 1 Nisan’dan önce bilet alamazsınız. Ve asıl mesele tren biletlerinin satışa açıldığı saat… Bu konuda gece şu saatte, sabah bu saatte gibi o kadar çok bilgi var ki biz hepsini denedik ve söyleyeceğimiz şudur ki bunun bir matematiği yok. TCDD’nin tatlı süprizleri mi desek, birtakım yazılım oyunları mı desek bilemedik. Gece 2’de de baktık, 4’te de, sabah 7’de de ve bunca saat açılmadığı oldu; sonra dönüp 10’da baktığımızda da tükenmişti. Biz gitmek için birkaç tarih belirlemiştik ama bunların hiçbirinde 1 ay öncesinde açıldığı söylenen biletlerden bulamadık çünkü ya açılış anına denk gelmedik ya da satışa çıktığı an tükendiği için elimiz hep boş kaldı. Peki biz bu sefere nasıl çıkabildik? Anlatalım.
Güney Ekspresi Bileti Bileti Nasıl Bulunur?
Okuduklarımızdan ve yaşadıklarımızdan yola çıkarak tüyoları tek tek verelim. Bu bilgilerin hepsi Doğu Ekspresi ve diğer tüm yolcu trenleri için de geçerli.
- Vagon ekleme & Bilet iptalleri: Tren biletleri seferden 1 ay önce açılıp tükendikten sonra ya trene ekstra vagon ekleniyor ya da özellikle turlar ellerinde kalan biletleri iade ediyor. Bu sayede o 1 ay içerisinde trendeki pek çok yer boşalabiliyor. Biz de tam olarak bu şekilde aldık biletlerimizi. Diyarbakır’a gitmek istediğimiz tam tarih olmasa bile 2 gün sonrasına aldığımız biletlerimizi sefer tarihinden yaklaşık 15 gün önce bir sabah saatinde bulduk. Zaten bu iptal ve vagon ekleme bilgisi bizde vardı bu yüzden umudumuzu kaybetmemiştik ve biletler satışa çıktıktan sonra her gün kontrollerimize devam ettik. Şunu söyleyebiliriz ki eğer iptal işlemi yapılıyorsa muhtemelen sabah saatlerinde oluyor çünkü hem kendimize hem de bize sonradan dahil olan arkadaşlarımıza yataklı vagon biletlerini hep sabah 9-10 gibi bulduk. Bu da bir diğer tüyo olsun. Burada bir de bileti almanız için sistemin size 10 dakika verdiğini de hatırlatalım, bilet bulduysanız 10 dakika içinde işleminizi bitirin yoksa her şey başa sarıyor…
- Mobil uygulama: Yer açıldı mı diye her gün her dakika kontrol etme işi telefonla arayarak veya bilgisayardan zor olabileceği için mobil uygulama en mantıklı araç oluyor. Aklınıza geldiği an pat telefonu aç bak.
- Uçakla git, trenle dön usulü: Bu işin rutininde gidilecek yere trenle gidip gezip gördükten sonra uçakla dönmek var genelde, bu yüzden de Ankara’dan kalkan ekspreslerin doluluk oranı hep fazla. Ancak eğer bunun tersini yaparsanız, yani örneğin biletinizi Kurtalan’dan (veya nereden binecekseniz oradan) Ankara’ya doğru alırsanız bilet bulma imkanınız artacaktır. Bu arada tren yolculuğu biraz yorucu olduğu için (o sarsıntı ve gürültü içinde horul horul uyuyabilen varsa tebrikler tabii, biz yapamadık) dönüşü böyle geçirmek de hiç mantıksız değil aslında. Şimdi düşününce, biz de mi öyle yapsaydık acaba. 😅
Tren Yolculuğu Yorucu mu?
Aslında yataklı bir odada gidiyorsanız elbette pulmana göre çok daha rahat bir yolculuk geçirirsiniz. Ancak bir sağa bir sola yalpalayan, virajlarda aksi yöne doğru sarsan ve büyük oranda gürültü çıkaran bir aracın içinde olduğunuz için her ne kadar trenin yatakları çok rahatsız olmasa da kendi yatağınızda veya bir otel yatağında uyumuş kadar da rahat olmuyor. Üstelik bizim gibi trenden inip 4-5 günlük bir tura çıkacaksanız olaya yorgun başlayacağınızı da ekleyelim. Bunun bir çaresi yok açıkçası, gülü seven dikenine katlanıyordu…
Diğer kompartmanlardan ve vagonlardan ses geliyor muydu diye soracak olursanız bizim vagonda birkaç çocuk ve bebek olduğu için biraz kendilerini ve koşturmalarını dinledik tabii. Ama onun haricinde manasızca yüksek müzik veya sabahlara kadar kahkahalarla muhabbetler gibi şeylere şahit olmadık, yaşayanlar varmış oradan biliyoruz…
Güney Kurtalan Ekspresi İçin En Güzel Mevsim Hangisi?
Biz çok da sıcak olmayan bir Mayıs ayında yaptık yolculuğumuzu; ağaçların ve kırların yemyeşil olduğu, göllerin su oranının yükseldiği, arada yağan yağmur sayesinde gökyüzünün mavi arası bulutlarla dolduğu, her yerde çiçek bombardımanı yaşanan baharda. Tavsiye eder miyiz, kesinlikle! Bir de tabii camdan görünen her yerin uçsuz bucaksız beyaza gömüldüğü kış ayları da tren yolculuklarının çok tercih edilen zamanı oluyor. Dışarıda ince ince kar yağarken sıcacık tren koltuklarından karlı dağları ovaları izlemenin tadı da eminiz bambaşkadır. O yüzden kış da en az bahar kadar tavsiye edeceğimiz bir mevsim. Yalnız kış aylarına çok talep olduğu için bilet bulmanın bir tık zorlaştığını da sözlerimize ekleyerek…
Yeri gelmişken ekleyelim, bizim gittiğimiz dönemde geceleri biraz soğuk oluyordu ve biz trende hiç üşümedik. Kışın gidenlerin yorumlarını okuduğumuzda da aynı şeyi gördük. İçeride ısıtma işi gayet güzel çalışıyor. Zaten her kompartmanın (pulman vagon hariç tabii) kendi ısıtma ayarı oluyor ve oradan keyfinize göre oda sıcaklığını belirleyebiliyorsunuz.
Trende Hijyen Konusu Nasıl?
Şahsi kompartmanlardaki nevresim ve havlu gibi konulardan bahsetmiştik, kompartmanın ve vagonların içerisi de bizce yeterince iyiydi. Yani tabii trenler eski olduğu için ne kadar iyi temizleseler de süper steril bir görüntü olmuyor ama öyle olması beklentisiyle de gitmedik elbette. Tuvaletlere gelince, aynı şey buralar için de geçerli. Ne kadar temizlense de pas izleri, kırık karolar, eskimiş lavabolar gibi sebeplerle süper bir temizlik hali görünmüyor. Bir de tabii tuvaletler sabah temizleniyor ve birkaç saat içinde kirlenebiliyor çünkü onlarca insan kullanıyor. Ülkemizdeki tuvalet eğitimsizliği de işin içine girince….. Uzun lafın kısası, bir gün için katlanılır seviyede.
Her vagonda başta ve sonda birer tuvalet bulunuyor. Tuvaletlerde her daim sabun ve tuvalet kağıdı vardı. Size bitmişi denk gelir falan o an aklınıza biz gelmeyelim aman aman. 😅 O yüzden peçetenizi, sabununuzu ve şahsi havlunuzu her tuvalet ziyaretinizde yanınızda bulundurmanız tavsiye edilir…
Trende duş var mı sorusu da bize gelenlerden biriydi. Kapısında duş yazan bir yer gördük her vagonda ama duşların kapıları hep kilitliydi. Yani sadece 1 gün duş almadan geçer sanki, geçmez mi?
Güney Ekspresi’ne En Güzel Manzara Noktaları Nereler?
E) Her yer. 🙃 Gerçekten trenin içerisinde geçtiğiniz her yer -buna köyler, kasabalar ve şehirler de dahil- insanın gözüne bir başka güzel geliyor. Buna “tren camı efekti” diyebiliriz belki de. Mevsim baharsa kırlarda açan gelincikler, dağları donatan yemyeşil ağaçlar, irili ufaklı sürüler vs. hepsi pastorel bir resmin içinden geçiyormuşsunuz hissi yaratıyor. Ancak yine de ver bir lokasyon derseniz söyleyebileceğimiz iki yer var. Biri Hazar Gölü. Yolculuğun son saatlerine doğru ilerlerken varılan göl masmavi bir manzara halinde akıp gidiyor. Kilometrelerce karadan sonra masmavi manzara insana çok iyi geliyor. Bir tabelada Atatürk’ün her tren seferinde yaklaşık 45 dakika Hazar kıyısında mola verdiğini okuyup iyice keyifleniyorsunuz… Bir diğer nokta ise Malatya-Elazığ arasındaki Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Köprüsü’nün üzerinden geçtiğiniz anlar. Normalde jandarma bölgesi olduğu için trenle geçmek haricinde göremeyeceğiniz bir manzara içindesiniz… Biz 2. gün sabah 5.50 sularında oradaydık, ama trenimizin 2 saat rötar yaptığını da unutmadan hesap edin.
Güney Ekspresi’ne Evcil Hayvanımla Binebilir miyim?
Maalesef yataklı ve örtülü kuşetli vagonlara evcil hayvan kabul edilmiyor. Kuş, kedi veya köpeğinizle Güney Ekspresi’nde seyahat etmek için onun için de bilet almanız ve pulman vagonda seyahat etmeniz gerekiyor.
Trene Giderken Yanıma Ne Almalıyım?
Güney Kurtalan Ekspresi yolculuğumuza çıkmadan önce yaptığımız araştırmalar ve nihayetinde deneyimlerimiz sonucu güzel bir liste oluşturduk. Tepe tepe kullanınız.
- Tuvalet kağıdı ve havlu peçete
- Islak mendil
- Sabun
- Üçlü priz
- Çöp poşedi
- Masa örtüsü
- El havlusu
- Yastık kılıfı veya nevresim (tercihen)
- Piknik seti (tabak, bardak, kaşık, çatal vs.)
- İçinde kahve veya sıcak su ile termos
- Su ısıtıcı (sallama çay vs. yaparım derseniz, yanınıza almak istemezseniz yemekli vagonda sıcak su satılıyormuş)
- Küçük hoparlör
- Tirbüşon ve kapak açacağı (içme niyetiniz varsa)
- Soğutucu çanta
- Bol bol atıştırmalık, meyve vs.
- Bir de tabii gerçek bir Instagrammer gibi odanızı süslemek isterseniz ışık, mum vs. Biz trendeki tek gecemizi cılız bir ışık ve küçük bir mum eşliğinde geçirdik, bu işi bilmiyoruz…..
Diyarbakır-Mardin Turu
En başta söylediğimiz gibi, bizim bu tren yolculuğuna çıkmamızdaki sebeplerden biri de hazırda Diyarbakır-Mardin turunu gerçekleştirecek olmamızdı, rotamızı Güney Ekspresi deneyimi ile taçlandırmış olduk. Turumuzdan da kısaca bahsedip benzer bir rota çizmek isteyenlere yardımcı olalım. Ancak istediğimiz tarihe bilet bulamayıp 2 gün sonrasına alabildiğimiz için bizim planlarımızdan 2 gün çalınmış oldu, haliyle her iki şehirde de biraz koşturma halinde gezmek zorunda kaldık. O yüzden şimdi önereceğimiz rota Güney Ekpresi ile yolculuk yaptıktan sonra iki şehri de daha makul bir zamanda gibi gezebileceğiniz şekilde olacak.
Şunu da belirtmekte fayda var, biz Diyarbakır içerisinde neredeyse her yere yürüyerek gittik, ancak 2. gün çevredeki duraklara ve Mardin’e gideceğimiz zaman araba kiraladık. Dönüşte de uçağımız Diyarbakır’dan olduğu için tüm o süre boyunca araba bizimleydi. Zaten aşağıdaki planlamadan da görebileceğiniz üzere şehir merkezleri haricinde arabayla gidilmesi gereken yer sayısı oldukça fazla.
🚂 1 Gün - Güney Kurtalan Ekpresi yolculuğu 🕌 2 Gün - Diyarbakır merkezi ⛪️ 1 Gün - Diyarbakır Zerzevan Kalesi + Mardin Dereiçi köyü + Midyat (Diyarbakır'dan sabah çıkış ve gece Midyat'ta konaklama) 🏚 1 Gün - Mor Gabriel Manastırı + Kafro köyü + Mardin merkezi 🏛 1 Gün - Mardin merkezi 🕍 1 Gün - Deyrulzafaran Manastırı + Dara Antik Kenti ve dönüş
Elbette zaman varsa bu rotaya eklemeler yapılabilir; örneğin bir gün Batman’a geçilip Hasankeyf görülebilir (artık su üstünde ne kaldıysa) veya birkaç gün ekleme yapılıp Şanlıurfa’ya geçilebilir. Bu plana Göbeklitepe’yi eklemek de harika fikir değil mi?