Bugüne dek ikimizin de birden fazla gördüğü şehir sayısı bir elin parmaklarını geçmez; eğer gittiysek ya da bir daha gitme planı yapıyorsak da bilinsin ki bunun sebebi o şehri çok sevdiğimizdendir. Budapeşte de pek çok nedenden bizim “bir daha gelirim, hatta ben burada yaşarım” listemize yıllar önce giriş yapmıştı. 2022 yılının son günlerinde Berat’ın 3. benim de 2. gidişim tam da bu sebepten oldu. Bir önceki seyahatlerimiz güzel bahar havalarına denk gelmişti, bu seferki Orta Avrupa kışına rastlayınca tatlar biraz kaçmış olsa da özlediğimiz mekanlar ve lezzetlerle buluşmak soğukları yendi. Peki, biz neden Budapeşte’yi bu kadar çok seviyoruz derseniz, Budapeşte; mimarisi, mekanları, eğlence anlayışı ile birçok yerden farklı ama bir o kadar bizden bir şehir. Bir cümleyle anlatmak gerekirse; geniş sokakları, tarihi ama bakımlı binaları, tatlı avluları, planlı ve ferah şehir yapısı ve genelde düz ayak oluşuyla hem çok Avrupai, Tuna Nehri’nin ayırdığı iki yakası ve mutfağından sokak sanatına yeni filizlenen kültürleriyle çok İstanbulvari. Güzel toparladık ama bu hissiyatı daha net almak için bir Budapeşte çıkarması şart.
Budapeşte ile birden fazla ve farklı mevsimlerde buluşmuş insanlar olarak burada anlatacağımız bilgiler birçok kez gözden geçirilmiş ve hazmedilmiş öneriler & deneyimler olacak. Budapeşte’de gezilecek yerler, Budapeşte’de nerede konaklamalı, şehrin görmeden dönmemeli noktaları, Budapeşte’de kaç gün kalmalı gibi Budapeşte gezi planı yapanlar için önemli soruların hepsini cevaplayacağız. Hatta en sona ideal bir Budapeşte gezisi için 3 günlük rota önerimizi de bırakıyoruz. Sorunun biri cevaplanmış oldu bile. 🙂
Hazırsanız Budapeşte yolcusu kalmasın!
Budapeşte Hakkında Kısa Kısa
Budapeşte, 17 Kasım 1873 tarihinde Buda (Budin) ve Peşte’nin birleşmesiyle bugünkü halini almış. Romalılardan Hunlara, Hunlardan Osmanlı’ya kadar pek çok devlete ev sahipliği yapmış bir şehir. 1241’de Moğol istilasıyla yakılıp yıkılıyor. 1541’de Türklerin şehri almasıyla birlikte 1686 yılına kadar Osmanlı hakimiyeti altında kalıyor. Yani şehir yaklaşık 150 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalıyor.
Tuna Nehri, şehri iki yakaya ayırıyor. Hatta “Tuna Nehri’nin en çok yakıştığı şehir” diye bir lakap bile takılmış Budapeşte’ye. “En” mi tartışılır ama Tuna’nın iki yana koyduğu iki yakası, farklı karakterlerde dünya güzeli iki kardeş gibi bir şehir Budapeşte. Sessizliğini geçmişinden alan Buda ve geçmişini bugünde yaşatan Pest.
Buda Kalesi’nin batı yakasında yer almasından dolayı eski yerleşim yerleri de nispeten bu yakada. Bu arada Budapeşte’de görebileceğiniz yokuşlu yollar hep kale etrafında. Onun dışında dümdüz bir şehirden bahsediyoruz. Herhalde bundan dolayı doğu yakası yani Peşte, nispeten daha kalabalık semtlere ev sahipliği yapıyor. Zaten Buda tarafına birkaç önemli yer ve lezzet için geçmeniz yeterli. Onun dışında tüm önemli yapılar, eğlence ve yeme-içme mekanları Peşte tarafında kalıyor.
Biz Budapeşte’ye birlikte gittiğimiz ilk seferde 3 tam gün, ikinci seferde yakşaşık 2,5 gün ayırdık. Daha fazlasını ister miydik sorusunun cevabı her seferinde kocaman bir “EVET” oldu. Eğer bir Budapeşte-Viyana-Prag rotası değil de tek başına bir Budapeşte seyahati planlıyorsanız siz de mutlaka en az 3 gün ayırın.
Budapeşte’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Macaristan AB üyesi bir ülke olmasına rağmen kendi para birimi olan Macar forintini kullanıyor. Bu yazının yazıldığı tarih olan Ocak 2023’te 1 Macar forinti (HUF) yaklaşık 0,051 Türk lirasına eşit (Bir önceki girişimizde -Nisan 2019- 1 huf = 0.027 tl imiş). Umarız siz bu yazıyı okurken paramız daha fazla değer kaybetmemiş olur. 😕
Budapeşte’ye Ne Zaman Gitmeli?
Budapeşte’nin baharını ve kışını deneyimlemiş iki insan olarak ortak fikrimiz: İmkanı olan Orta Avrupa soğuğundan kaçsın. 🥶 Kendi gözlemlerimiz ve gidenlerden de dinlediğimize göre Budapeşte’de mevsimler şöyle yaşanıyor: Yaz ayları sıcak ve yüksek sezon olduğu için kalabalık, kış ayları soğuk ve sakin, ilkbahar ve sonbahar ayları ortalama insan popülasyonunda ve hava mis. Elbette yaz aylarında kötü havaya denk gelme riski yok ve tüm mekanlar açık oluyor; çünkü baharda bu iki maddenin değişme riski var. Kış aylarının güzelliği ise etraf bomboş olduğundan müze kapısında sıra beklemek, turistik bir noktada fotoğraf çekmek için çile çekmek gibi dertler azalıyor. Tabii bir de seyahati resmi tatillere ve şehirdeki etkinliklere göre de ayarlamak şart. Yani Sziget Festivali’ne gitmek istiyorsanız tabii ki bilinçli bir tarih seçimi yapacaksınızdır ancak festivalle ilginiz yoksa o tarihlerde Budapeşte’ye gitmek sizi kalabalıklar arasında sürüklenmenize sebep olabilir.
Uzun lafın kısası, fikrimizi soracak olursanız biz Budapeşte’ye gitmek için en uygun zamanın baharlar olduğunu; güneş yüzü görmediğimiz kışın ayazında şehirden o eski tadı almadığıumızı söyleyebiliriz.
Budapeşte’ye Nasıl Gidilir?
Eğer arabayla güzel bir roadtrip yapmak istemiyor ve gereksiz yere Türkiye’den otobüsle Budapeşte’ye varmak istemiyorsanız geriye tek seçenek kalıyor: Uçak.
İlle de ben otobüsle gitmek istiyorum derseniz seçenekler mevcut tabii. Varna aktarmalı Budapeşte’ye yaklaşık 1 günde varabilirsiniz. Ama büyük ihtimalle otobüs biletiyle uçak biletinin bütçesi kafa kafaya olacaktır.
Budapeşte İçinde Ulaşım
Havalimanından şehir merkezine gidebileceğiniz otobüs/metro ve tabii ki taksi/Uber seçenekleri bolca var. Havalimanından kalkan 100E numaralı otobüs ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Otobüs sizi Deák Ferenc Tér’e kadar götürüyor. Gideceğiniz yer daha uzakta ise buradaki metroyla devam edebilirsiniz. Aynı şekilde havalimanına dönüşte de bu meydandaki otobüs duraklarından kalkıyor. Kalkış saatleri ve duraklarla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilrisiniz. Kişi başı tek sefer bilet ücreti 1500 huf (Aralık 2022 fiyatı) ve yol yaklaşık 50 dakika sürüyor. Yani öyle aman aman bir aceleniz veya farklı bir durum yok ise havalimanı-şehir merkezi arasını 100E ile çözebilirsiniz.
Şehirde genellikle pek çok yere yürüyerek gitmek mümkün. Ama bazı noktalarda metro kullanmak da iyi oluyor. Gün içinde iki görece uzak noktaya metroyla ulaşıp daha çok yer görmek mantıklı oluyor çünkü. Metro durakları ve bilet fiyatlarıyla ilgili tüm bilgiye de buradan ulaşabilirsiniz.
Bunun haricinde Budapeşte’de otobüs, tramvay ve her eski SSCB ülkesi gibi troleybüsler şehir içi ulaşım için kullanımda. Biz birkaç metro kullanımı haricinde genel olarak hep yürüdük; Budapeşte adımlayarak keşfetmeye çok elverişli bir şehir. Bir günümüzü de kiraladığımız scooter’larla yokuşlu Buda yakasını keşfetmeye ayırdık, bu da mantıklı ve eğlenceli bir tercih oluyor.
Budapeşte’de Nerede Kalınır?
Budapeşte konaklama anlamında çok fazla alternatif sunuyor. Konaklama fiyatları için Avrupa ortalaması diyebiliriz, aslında şehirdeki tüm kalemler aşağı yukarı böyle. Kurlar bu kadar üzmezken uygun bir şehir olduğu bile söylenebilirdi, fakat bugün itibariyle Türkiye dahil neredeyse hiçbir yer için artık bu kelimeyi kullanamıyoruz. 🙁
Budapeşte’de nerede konaklanır sorusunu önce hangi bölgede kalmalı kısmıyla cevaplayalım. Biz birlikte gittiğimiz iki sefer de Aziz Stefan Bazilikası’nın civarında konakladık. Hatta son gidişimizde kendisiyle kapı komşusu olduk. Bazilika şehrin kalbinde, o yüzden civarı da konaklama yapmak için iyi fikir oluyor. Bunun yanında şehrin hipster bölgesi Jewish Quarter taraflarında da güzel butik oteller, hosteller, Airbnb seçenekleri var. Hem merkezi hem iyi bir semt arayışı varsa düşünülebilir.
Biz ilk gidişimizde bir Airbnb evinde kalmıştık ancak temizlikten hiç memnun kalmadığımız için önermiyoruz. Son seyahatimizde ise işte bazilikanın kapı komşusu olan, Szent Istvan Meydanı’ndaki Magazine Hotel’de kaldık. Üstelik noel zamanına denk geldiğimiz için otel kapısından çıktığımız anda kendimizi meydanda klurulan şehrin en büyük noel pazarının içinde bulduk. Bu yoğunluğa rağmen odamız gayet sessizdi, temizlik vb. konularda da sorun yaşamadık. Tek sıkıntımız odada çekmeyen internet konusu oldu, ortak alanda full erişilen wifi bağlantısını odada göremedik. Bizim gibi çalışır gezer iseniz buna dikkat etmeniz gerekebilir.
Bizim kaldığımız haricinde alternatiflerimizde olan otellerden bir listeyi de buraya bırakıyoruz:
- Magazine Hotel
- Danubius Hotel Astoria City Center
- La Prima Fashion Hotel Budapest
- SasOne Rooms
- Vagabond Downtown
- Hotel President
- Hotel Memories Budapest
- 7Seasons Apartments Budapest
Budapeşte Gezilecek Yerler
Bir şehire turist olarak gidiyorsanız muhakkak görülmesi gereken yerler vardır ya hani, işte Budapeşte’ye gittim demek için gezilecek yerler listesini şöyle sıralayalım:
Aziz Stefan Bazilikası
Budapeşte’nin en büyük kilisesi olan Aziz Stefan, Budapeşte’de en çok fotoğraflanan noktalardan birisi olabilir. Bazı nedenlerden dolayı inşaatı 50 yıldan fazla sürmüş. En önemli neden ise inşaat esnasında kubbesinin çökmesi. Bu olay inşaat süresini uzatınca, mimarı József Hild maalesef yapıyı tamamlayamadan vefat etmiş. Hild tarafından neoklasik şekilde tasarlanan Aziz Stefan Bazilikası, ikinci mimar Miklós Ybl tarafından neo-rönesans şeklinde tamamlanmış. Budapeşte Parlamento Binası ile aynı yüksekliğe sahip olması ve şehirde bu yapılardan daha büyük yapılara izin verilmemesi de Macaristan’ın din ve devlet işlerine bakış açısı konusunda bir fikir veriyor.
Zincirli Köprü
Budapeşte’nin en önemli yapılarından bir diğeri ise Zincirli Köprü, orijinal adıyla Chain Bridge.
Eskiden nehir buz tutmadan Buda ve Peşte arasında insanlar gidip gelemiyormuş. Böyle bir zamanda Kont István Széchenyi babasının cenazesine gidebilmek için bir hafta bekleyince ilk köprü fikri ortaya çıkmış. (Sandal/tekne o dönemde neden kullanılmıyordu hiçbir fikrimiz yok.)
202 metrelik ölçüsüyle zamanında dünyanın en büyük köprüleri arasında olan Zincirli Köprü; 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından yerle bir ediliyor. Bombalamadan sonra geriye sadece kuleleri kalan köprü, 1949 yılında yeniden inşa edilerek kullanıma açılmış.
Fisherman’s Bastion (Balıkçı Tabyası)
Budapeşte’nin en iyi manzarasına sahip Balıkçı Tabyası aynı zamanda şehrin en çok turist ağırlayan yeri olabilir. Balıkçı Tabyası adını orta çağ zamanında yakınlarda kurulan bir balıkçı pazarından alıyor. Balıkçıların ülkelerine yaptıkları katkılardan dolayı onları ödüllendirmek/anmak adına bu yapıya isimleri konuyor.
Balıkçı Tabyası sizi bir film setinde hissettirecek kadar büyük ve etkileyici. Vadettiği Budapeşte manzarasıyla da muhakkak uğranılması gereken bir yer. Sırf burada daha güzel vakit geçirebilmek için turist yoğunluğunun az olduğu vakitlerde Budapeşte’ye gidebilirsiniz. Buda Sarayı ile yan yana oluşu, askerlerin devir teslim törenleri gibi etkinlikleri ve çevresindeki kafe, restoranların çokluğundan dolayı yarım günden fazla vaktinizi alabilecek bir yer olduğunu unutmayın.
Budapeşte Parlamento Binası
Budapeşte Parlamento binası tüm ihtişamıyla nehir kenarından bizi selamlıyor. Bu ihtişamlı yapıyı özellikle Balıkçı Tabyası’ndan karşınıza alıp izleyebilirsiniz. Günümüzde binanın küçük bir kısmı kullanılmaya devam ediyor. Meclisin toplanmadığı günlerde ziyaret edebilme şansınız da mevcut. Aynı zamanda içeride kraliyet ailesine ait değerli eşyalar da sergileniyor.
Kahramanlar Meydanı
Kahramanlar Meydanı sadece Budapeşte için değil, Macaristan için de anlamı büyük bir meydan. Birçok kaynakta 7 kabile olarak geçen, Macaristan’ın kurucularının heykellerinin yer aldığı bu meydan günümüzde de anma törenleri için kullanılıyor.
Kahramanlar Meydanı’na muhakkak gece ve gündüz iki farklı zamanda gitmelisiniz. Gündüz heykelleri incelerken aldığınız keyifle gece ışıklandırmasıyla size hissettirdikleri arasında çok fark var.
Seyahat Bütçesi
Şimdi burası çok önemli. Neden?
🙋🏻♂️ 2015 yılında sırt çantamla Budapeşte’ye ilk gittiğimde bu şehir 16 günlük rotamın ilk durağıydı. Abarttığımı düşünenler muhakkak olacaktır fakat bu 16 günlük rotanın tamamı (Budapeşte’den Paris’e kadar) 620€ tutmuştu. Uçak biletleri hariç ve geriye kalan her şey dahil (konaklama, yeme içme, otobüs biletleri vs.). 2019 yılında ikimiz birlikte gittiğimizde, o zamanlar 510 Milyon henüz doğmamıştı ve detaylı bir hesaplama işine girmemiştik ama bu seyahat de yaklaşık 500€ tutmuştu. Bu fiyata yine uçak bileti haricinde orada konaklama, yeme içme vs. her şey dahil. Bu iki örnek üzerinden yola çıkarak bugünün şartlarında (Nisan 2021) ortalama bir bütçe çalıştığımızda ise durum şöyle oluyor;
2 kişilik gidiş-dönüş uçak bileti | 6.000₺ |
3 gece konaklama | 2.500₺ |
Şehir içi ulaşım | 500₺ |
Yeme-içme | 1.500₺ |
Cep Harçlığı | 1.000₺ |
TOPLAM | 11.500₺ |
Tabii bu bütçenin ortalama bir rakam olduğunu unutmamak gerekir. Kişiden kişiye göre muhakkak değişir.
Bugün yaşamak için bir şehir seçecek olsak ilk 3’ümüze giren Budapeşte ile arayı çok açmadan tekrar görüşmeyi umuyoruz. President Hotel’in rooftop’ında güneşi batırırken içeceğimiz bir Aperol Spritz veya Zeller’de yiyeceğimiz leziz bir steak için sayısını şimdilik bilemediğimiz günler sayıyoruz…