• Türkiye
    • Akdeniz
    • Ege
    • Güneydoğu Anadolu
    • Marmara
  • Dünya
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
  • Lezzet Rehberi
  • Seyahat İpuçları
  • Biz Kimiz?
  • İletişim
510 Milyon
510 Milyon
  • Türkiye
    • Akdeniz
    • Ege
    • Güneydoğu Anadolu
    • Marmara
  • Dünya
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
  • Lezzet Rehberi
  • Seyahat İpuçları
  • Avrupa
  • Dünya

Belgrad Gezi Rehberi:
Pandemi Bitince Bir Daha Görüşelim

  • 16 Haziran 2021
  • 6 dakika
Belgrad Gezi Rehberi
Total
1
Shares
0
0
1
510 Milyon → Dünya → Avrupa

Bugüne kadar deneyimlediğimiz veya zaman içinde gitme hayali kurduğumuz yerleri belirlerken, aklımızı oraya düşüren bir şey mutlaka olmuştur. Kiminde bu tanışmak istediğimiz farklı bir kültür, kiminde atlamak istediğimiz bir macera veya hakkında çokça hikaye dinlediğimiz bir şehir olabilir. Fakat pandemi dönemi hariç! Önce bir koşu markete, sonra şehrin öte yakasına ve ardından başka bir kente gitmeye cesaret ettiğimiz bu olağanüstü dönem, yurt dışı gezi planları için hayatımızın cesaret seviyesi en yüksek süreci oldu. Dahası, kapalı ülkeler&bölgeler ve sağlığı sorgulanan bizler sebebiyle seyahat özgürlüğümüz hiç olmadığı kadar kısıtlandı. Bu süreçte, gitmek istediğimiz yerleri biz belirleyemezken gidilebilecek yerler bizi seçiyordu. Bazı kurallar çerçevesinde kapılarını bize açan Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gidişimiz de işte böyle oldu.

Bizden ve ortak tarihimizden bir şeyler bulacağımızı bildiğimiz, geceleri sabahlara bağlayan eğlence hayatını gidenlerden dinlediğimiz Belgrad için beklentilerimiz orta düzeydeydi. Fakat eski Yugoslavya ülkesi, bugünün Avrupa Birliği adayı Sırbistan’ın başkentini bu kadar “sıradan” bulacağımı da tahmin etmemiştim 🙋🏻‍♀️. Sırbistan’ın içinden bir türlü çıkamadığı savaşlar sonucu oluşan ambargolar ve yaşadığı finansal krizlerin sebep olduğu sıkıntılı ekonomi, şehrin geçmişte bir yerde takılı kalmasına ve yeniliklere yenilmesine sebep olmuş gibiydi. Üzerine pandeminin yarattığı negatif etkiler eklenince 4 gün boyunca beklentilerimizin biraz altında bir seyahat deneyimi yaşamış olduk. Belgrad’a daha önceden gitmiş olanlar 🙋🏻‍♂️ “burası pandemi öncesi daha canlı ve heyecanlıydı” diyor olsa da bu gidişimizde şehirden genel olarak bir enerji alamadığımızda hemfikiriz.

BU YAZIDA NELER VAR?
  1. 3 Günlük Belgrad Rotası
    1. 1. Gün
    2. 2. Gün
    3. 3. Gün
  2. Pandemi Döneminde Belgrad’a Gidilir mi?
  3. Sırbistan Vize İstiyor mu?
  4. Belgrad’a Ne Zaman Gidilir?
  5. Belgrad’da Nerede Kalınır?
  6. Belgrad İçinde Ulaşım
  7. Seyahat Bütçesi

“Sırbistan vize istiyor mu?” sorusundan, “Belgrad’da telefonunuz çalınırsa ne yapmanız gerekir?” sorunsalına kadar her şeyi cevaplamaya çalışacağımız Belgrad gezi rehberi ile karşınızdayız.

3 Günlük Belgrad Rotası

Bizim Belgrad’da kaldığımız 4 günün yaklaşık 1 günü, PCR testi koşturmacası ve çalınan telefonun derdine düşme sebepleriyle boşa gitti. O 1 gün için hayalimiz, listemizde bulunan Belgrad’da gezilecek yerler listesini deneyimlemiş olarak şehri plansız ve spontane keşfetmekti, olmadı. Peki, Belgrad için 3 gün yeter mi? Bizce gayet yeterli, hatta 2 gün bile şehri tanımanız için iyi bir süre. Eğer 2 gününüz varsa aşağıdaki 1. ve 2. günü birleştirip hızlı bir tur yapabilirsiniz. 3 gün içinde Belgrad’da ne yapılır? Bakalım.

1. Gün

👁‍🗨 Kalemegdan
👁‍🗨 Kneza Mihalia
👁‍🗨 Republic Square
👁‍🗨 Sırbistan Ulusal Müzesi
👁‍🗨 Belgrad Design District
👁‍🗨 Hotel Moskva
👁‍🗨 Terazije Square
👁‍🗨 St. Mark Church

2. Gün

👁‍🗨 Nikola Tesla Müzesi
👁‍🗨 St. Sava Cathedral
👁‍🗨 Yugoslavya Müzesi
👁‍🗨 Kuća Cveća
👁‍🗨 Hyde Park

3. Gün

👁‍🗨 Zemun
👁‍🗨 Gardoš Tower
👁‍🗨 Ada Ciganlija

Belgrad’da gezilecek yerleri ve yeme içme önerilerini detaylarıyla anlattığımız yazılarımıza da mutlaka ışınlanın:

  • Belgrad Gezilecek Yerler: Şehrin Yarısı Park Olabilir mi?
  • Belgrad Yeme İçme Rehberi: Sadece Kajmak Yemeye Bile Gidilir 

Pandemi Döneminde Belgrad’a Gidilir mi?

Öncelikle şu haberi verelim: Haziran 2021 itibariyle ülke nüfusunun 3’te 1’inden fazlasını aşılayan Sırbistan’da devlet, aşılanmayan kişilere “aşı yaptıranlara 25 euro hediye” kampanyası bile başlattı. Çünkü ülkede hem aşı stoğu hem de aşı karşıtlığı çok fazla. Bizim konuştuğumuz Belgradlıların pek çoğu aşı yaptırmamıştı, kimi hastalığı atlattığı için kimi de aşıya güvenmediği için tercih etmemiş. Bizim aşıya hasret kaldığımız bir dünyada… Maske konusunda ise bizden daha rahatlar; maskeyi ekstra bir organımız gibi sahiplenen bizlerin aksine açık veya kapalı alanlarda maske kullanımı şehirde epey düşük.

Sonuç olarak, ülke nüfusunun çok kalabalık olmaması ve dolayısıyla sosyal mesafenin hakkıyla korunabilmesi, bir de aşılanma ve bağışıklık oranının yüksek oluşu, Belgrad’ı güvenli yer olarak işaretlememize sebep oldu.

Bu arada bu dönemde Sırbistan’a girişle ilgili de güncel bilgiyi (Haziran 2021) paylaşalım. Sırbistan-Türkiye arasında yapılan anlaşmayla, çift doz aşı olan Sırbistan ve Türkiye vatandaşları karşılıklı olarak ülkelere giriş yapabiliyor. Bunun için aşı kartınızı yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Aşı olmayanlardan ise iki ülke de girişte negatif sonuçlu PCR testi istiyor; uçuştan önceki 72 saat içerisinde aldığınız negatif PCR test sonucunu havaalanında göstermeniz gerekiyor.

Sırbistan Vize İstiyor mu?

Sırbistan, 2010 yılından beri Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler arasında yer alıyor. Sadece pasaportunuz ile Sırbistan’a uçabilirsiniz.

Bu arada rutin bir işlem miydi yoksa bize mi denk geldi bilemiyoruz -ki rutin olsa bile garipti- uçaktan indiğimizde pasaport kontrolü öncesi tüm yolcular olarak bir “ara kontrole” maruz kaldık. 2 havaalanı polisi uçaktan inen herkesi sıraya dizip tek tek pasaportlarımıza ve tipimize şöyle bir bakıp -kimini daha dikkatli süzüp ve birkaç soru sorup, geçişimize müsaade etti. Coğrafya kader mi?

Belgrad’a Ne Zaman Gidilir?

Pek çok Avrupa ülkesi gibi Sırbistan da karasal iklime sahip ve bu sebeple kışlarının çok çetin geçtiğini duyduk. Biz Belgrad’a Mayıs ayında gittik; parçalı bulutlu, arada yağmurlu ve ılık bir havada şehri turladık. Eğer çok soğuk veya sıcak zamanlarında Belgrad ile tanışmayı istemezseniz en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları.

Belgrad’da Nerede Kalınır?

Bu bölümde yavaştan şu soruyu da cevaplandırmalıyız herhalde: Belgrad ucuz mu? Çünkü kalacağınız yerin niteliğiyle pahası gerçekten doğru orantılı. TL’nin önlenemez değer kayıpları yüzünden açıkçası Belgrad artık eskiden bahsedildiği kadar ucuz değil. Aşağıda seyahat bütçemizi de paylaştık. Ama konaklama özelinde konuşursak Belgrad, kalınacak yerler söz konusu ise acayip bütçe dostu bir şehir değil. Bu çok pahalı anlamına gelmiyor elbette, hala batı Avrupa’daki pek çok şehre göre uygun ancak hem alternatifler hem de bunların fiyatları konusunda bizi çok tatmin etmedi.

Belgrad’da nerede kalınır sorusunun bölge olarak cevabı bizce Dorcol ve çevresi. Hem her yere yakın, hem de sakin ve her köşe başında güzel kafelerin baş gösterdiği yeşil sokakları insana kendini iyi hissettiriyor. Bu civarlarda kalacak yer alternatifleri bulmak mümkün. Bizim seçimimiz Dorcol’da bulunan ve Kalemegdan’a oldukça yakın olan Central Park Residence oldu. Peki önerir miyiz? Hayır. Her ne kadar otelin bulunduğu sokak çok hoş, karşı komşusu olan kafeler harika olsa da temizlik, ışıklandırma, ilgi alaka gibi konularda sınıfta kaldılar. Bizim değil ama arkadaşlarımızın odasından çıkan hamam böceğine resepsiyon görevlisinin hiçbir açıklama yapmayıp aksiyon almaması, “hayır” cevabı için yeterlidir diye düşünüyoruz. Biz Belgrad seyahatine çok kısa süre içerisinde karar verip planladığımız için çok seçeneğimiz kalmamıştı açıkçası. O dönem uygunluğu olmayan ama bizim aklımızda kalan uygun bütçeli yerleri de söyleyelim, belki siz dener ve memnun kalırsınız.

  • Downtown Belgrade Apartments
  • Ben Akiba Luxury Suites
  • The Location Hotel
  • Privilege Suites by Central Park
Booking.com

Belgrad İçinde Ulaşım

İlk soru: Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir? Bizim için bu soruya tek cevap taksi oldu. Belgrad’a vardığımızda havaalanından şehir merkezine giden otobüs çalışmıyordu, Uber ise sürekli sıkıntı çıkarıp bize hiç yardımcı olmadı (Belgrad seyahatimiz böyle anlarla dolu!). Biz de havaalanında bekleyen taksilerden biriyle anlaşıp (Kalemegdan’a 3000 RSD’den açıp 2500 RSD’ye götürdü) otelimize vardık. Eğer siz gittiğinizde otobüs veya Uber çalışıyorsa onları tercih edebilirsiniz.

Belgrad’da şehir içi ulaşımda ise taksi, otobüs ve troleybüs seçenekleri var. Şehirde metro hattı olmadığı için toplu taşıma kullanacaksanız otobüse mahkumsunuz maalesef. Eğer Stari Grad’da (Dorcol’un bağlı bulunduğu mahalle) kalırsanız gezilecek yerlerin büyük kısmı yürüme mesafesinde ama yine de gidilecek uzak mesafeler de mevcut. Bu yüzden çoğunlukla yürüyüş, kimi yerde taksi veya otobüs mantıklı oluyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Belgrad artık çok ucuz bir şehir değil. Eskiden olduğu gibi taksileri gönül rahatlığıyla kullanamıyoruz, gözler arada taksimetreye takılıyor. Bu yüzden, sürekli olarak otobüs veya troleybüse binecekseniz büfelerden kart almanızı tavsiye ederiz. Biz birkaç kez bindiğimiz için almadık, tek binişe ise kişi başı 150 RSD ödedik.

Seyahat Bütçesi

Türk lirasının hala görece değerli olduğu birkaç para biriminden biri Sırbistan dinarı olsa da kendi paramızın ve dolayısıyla kazancımızın değersizleşmesi bugün Sırbistan’a bile gittiğimizde iyiden iyiye hissediliyor. Bazı şeyler elbette İstanbul’a kıyasla hala uygun olsa da Sırbistan’da genel olarak çoğu şey eskiye göre bize daha pahalı geliyor.

Sırbistan’da para birimi olarak RSD yani Sırp Dinarı kullanılıyor. Biz Mayıs 2021’de Belgrad’a gittiğimizde 1 RSD = 0,087 TL idi. Belgrad’da ortalama olarak 2 kişilik bir akşam yemeği 3000-5000 RSD, 2 bira 500 RSD, 2 kokteyl 1000 RSD, 2 kahve 350 RSD, 2 kişilik kahvaltı börekçide 750 RSD ve kahvaltıcıda 1500 RSD civarında. 2 kişinin 4 gece, 4 gün yapacağı bir Belgrad seyahatinin 2021 yılı için bedeli ne olur derseniz, elbette tüm değişkenleri (PCR testi istenmiyor mu, içki içiliyor mu, her şeyin tadına bakılıyor mu gibi) hesaba katmadan ortalama olarak şöyle bir bütçe ortaya çıkıyor:

2 Kişi Gidiş-Dönüş Uçak Bileti2825₺
4 Gece Konaklama3400₺
Şehir içi ulaşım (Taksi+Uber+Otobüs)600₺
Yeme-İçme3500₺
Müze vs. Giriş Ücretleri (3 müze için)107₺
Türkiye PCR Test (2 kişi)500₺
Sırbistan PCR test (2 kişi)1600₺
TOPLAM12.532₺
2 Kişi İçin 4 Günlük Belgrad Seyahat Bütçesi – Mayıs 2021

Ve son soruya gelelim: Belgrad’da telefonunuz veya başka bir eşyanız çalınırsa ne yapmalısınız? Öncelikle, kesinlikle konsolosluktan herhangi bir yardım isteyip boşa zaman kaybetmeyin. Biz sadece hırsızımızla konuşmayı başarıp kendisini ikna etmek üzereyken konsolosluğu aradık, telefonu kendilerine bıraktırmamızın mümkün olup olmadığını sorduk ve çok net bir “hayır” cevabıyla karşılaştık. Bunun öncesinde defalarca yaptığımız aramaların vs. cevapsız kaldığını, telefon açıldığında ise karşı taraftaki Türkçe bilmeyen hanımefendi ile güç bela anlaşıp elimize hiçbir şeyin geçmediğini de söyleyelim. Orada tanıştığımız, Türkiye’den gidip Belgrad’da yaşayan birkaç kişiden ise konsolosluğun hiçbir konuda Türkiye vatandaşlarına yardımcı olmadığını öğrendik. Zaten uçağımızın kalkmasına 3-4 saat kalmıştı, polise gitsek tercüman bulmak zorunda kalacağımızı ve şikayetçi olsak bile muhtemelen hiçbir sonuç çıkmayacağını söylediler. El mahkum vazgeçtik. Ülkeye döndüğümüzde üzerine memleketimizin buz gibi suyunu içtik.

Son söz: Bu bir Belgrad’a gitmeyin yazısı değil, lütfen yanlış anlaşılmasın. PCR testi için karşılaştığımız bürokratik hırpalanmalar, pandemi sebebiyle şehrin ruhunu bir miktar kaybetmiş olması, ucuz Avrupa şehirleri listesine veda etmesi ve tabii hırsızlık gibi mühim negatiflikler olmasaydı Belgrad ile daha iyi bir ilişkimiz olacağına eminim 🙋🏻‍♀️. Pandemisiz, enflasyonsuz, bol güneşli günlerde tekrar görüşmek dileğiyle!

Total
1
Shares
Paylaş 0
Tweet 0
Pin 1
Paylaş 0
Önceki Yazı
  • Ege
  • Türkiye

Urla Köyleri:
Bildiğiniz Köy Hayatını Unutun

  • 23 Mayıs 2021
Devamını oku
Sonraki Yazı
  • Avrupa
  • Dünya

Belgrad Gezilecek Yerler:
Bir Şehrin Yarısı Park Olabilir mi?

  • 16 Haziran 2021
Devamını oku
Devamını oku
  • 9 dk
  • Asya
  • Dünya
  • Lezzet Rehberi

BANGKOK YEME-İÇME REHBERİ:
En İyi Yemek Sokakta Yenendir

  • 27 Ağustos 2023
bangkok-gezilecek-yerler
Devamını oku
  • 20 dk
  • Asya
  • Dünya

BANGKOK GEZİ REHBERİ:
Bildiğimiz Kaosun Asya Hali

  • 23 Ağustos 2023
Devamını oku
  • 11 dk
  • Asya

KRABİ GEZİ REHBERİ:
Cennetin Merkez Üssü

  • 23 Temmuz 2023
Devamını oku
  • 11 dk
  • Avrupa
  • Dünya
  • Lezzet Rehberi

SAKIZ ADASI GEZİ REHBERİ:
Damla Sakızı Tadında Bir Tatil

  • 6 Haziran 2023
Devamını oku
  • 12 dk
  • Asya
  • Dünya

TİFLİS GEZİ REHBERİ:
Çok Yakın ve Bir O Kadar Uzak

  • 6 Aralık 2022
Devamını oku
  • 6 dk
  • Asya
  • Dünya
  • Lezzet Rehberi

TİFLİS YEME-İÇME REHBERİ:
Her Yeri Gör, Her Şeyi Ye ve İç!

  • 6 Aralık 2022
Devamını oku
  • 16 dk
  • Avrupa

Midilli Gezi Rehberi:
Her Günü Ahenk İçinde Biten Ada

  • 26 Eylül 2022
Devamını oku
  • 18 dk
  • Avrupa
  • Dünya

BERLİN GEZİ REHBERİ:
Soğuk Ama Tanıdıkça Seversiniz

  • 3 Nisan 2022
  1. hakan dedi ki:
    23 Haziran 2021, 16:44

    pandemiden bıktık bi yerlere gidelim diye araştırmaya başladım ama sondaki bütçeyi görünce halimize çok üzüldüm. 😞 yani sadece 2100lira pcr testine gidiyor… günümüzün vizesi pcr testleri herhalde.

    Cevapla
    1. 510 Milyon dedi ki:
      23 Haziran 2021, 20:27

      Maalesef çok haklısınız. ☹️

      Cevapla
  2. ayse dedi ki:
    18 Ağustos 2021, 15:35

    merhaba. yazınız çok aydınlatıcı olmuş gerçekten teşekkürler.
    şöyle bir sorum olacaktı. eşimle birlikte seyahat planlıyoruz. eşim aşılı ama ben değilim.
    anladığım kadarıyla ikimiz de pcr test yaptırıp gideceğiz zaten buradan fakat sırbistanın da istediği o pcr test sırbıstana varınca havaalanında mı uygulanıyor direkt. cevaplarsanız sevinirim. teşekkürler.
    ve sanırım eşim aşılı olduğu için test olayından muaf olacak..

    Cevapla
    1. 510 Milyon dedi ki:
      19 Ağustos 2021, 12:05

      Merhaba, en son iki ülke arasındaki anlaşma gereği 2 doz aşısı olanlar için PCR gerekmiyor, aşı kartı olmayanlarda ise negatif PCR testi sonucu aranıyordu. İleteceğimiz link üzerinden Sırbistan dahil tüm ülkelere girişlerle ilgili son durumu öğrenebilirsiniz. En iyisi oradan kontrol etmek. İyi günler. http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/Covid-19/SHGM-UGT-10082021.xlsx.html

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • 1
    BANGKOK YEME-İÇME REHBERİ:
    En İyi Yemek Sokakta Yenendir
  • bangkok-gezilecek-yerler 2
    BANGKOK GEZİ REHBERİ:
    Bildiğimiz Kaosun Asya Hali
  • 3
    KRABİ GEZİ REHBERİ:
    Cennetin Merkez Üssü
  • 4
    SAKIZ ADASI GEZİ REHBERİ:
    Damla Sakızı Tadında Bir Tatil
  • 5
    Türkiye’den Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Listesi – 2023 Güncel Liste
Booking.com
  • Akkum Plajı
    URLA PLAJLARI:
    Dört Tarafımız Maviyle Çevrili
  • Trinidad Seyahat Rehberi:
    Zamanda Yolculuğa Hazırlanın
  • Küba Vizesi – Nasıl Alınır? Ücreti Ne Kadar?
  • Biz Kimiz?
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Koşulları

aramak istediğiniz konu hakkında yazmaya başlayın…